Malaysia Airlines ANP

De noodlijdende luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines komt wellicht in handen van Air France-KLM. Het Europese bedrijf zou net als een aantal andere bedrijven een concreet bod hebben neergelegd.

Volgens persbureau Reuters wil Air France-KLM 49 procent van Malaysia Airlines kopen. Het bedrijf is nu nog in bezit van de Maleisische overheid en lijdt sinds 2010 verlies.

De Maleisische luchtvaartmaatschappij kampt met de nasleep van twee vliegrampen. Vlucht MH17 werd in 2014 boven Oekraïne uit de lucht geschoten. Een paar maanden eerder was vlucht MH370 boven de Indische Oceaan plotseling van de radar verdwenen.

Vijf opties

Ook Japan Airlines zou interesse hebben om een kwart van het bedrijf te kopen. Daarnaast hebben lokale luchtvaartmaatschappijen biedingen gedaan, maar volgens persbureau Reuters hebben buitenlandse partijen de voorkeur.

De premier van Maleisië, Mahathir Mohamad, zei eerder dat er vijf biedingen zijn binnengekomen. "Er zitten natuurlijk een aantal no-go-opties tussen, maar we moeten naar iedereen luisteren om tot de beste oplossing te komen."

Air France-KLM zou hebben voorgesteld een hub voor onderhoud, reparatie en revisie in Maleisië op te zetten. De luchtvaartmaatschappij heeft vooralsnog geen reactie gegeven op het bericht.

STER reclame