anp

Goedemorgen! De vader van het gezin van zes kinderen dat in afzondering leefde op een boerderij in Ruinerwold, moet zich verantwoorden voor de rechtbank. En de wereldwijde elite komt samen in Davos.

Vanuit het noorden trekt bewolking over het land. De mist lost vandaag in de loop van de dag op. In het zuiden kan het even zonnig worden. Het wordt maximaal tussen 2 en 7 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Bij de rechtbank in Assen is de eerste pro-formazitting over het gezin in Ruinerwold dat jarenlang in afzondering leefde. Terecht staan vader Gerrit Jan van D. en de huurder van de boerderij Josef B. Lees hier alles over die zaak.
  • Het World Economic Forum in Davos begint. Dit jaar staan ook 69 Nederlanders op de lijst met genodigden voor het jaarlijkse netwerkfeestje voor de elite. Zo lopen onder andere premier Mark Rutte en Koningin Máxima rond in de Zwitserse wintersportplaats.
  • De Nederlandse waterpolosters spelen tegen Slowakije om een plek in de halve finales van de EK waterpolo. De wedstrijd is vanaf 14.30 uur live te zien op NOS.nl en in de NOS-app.

Wat heb je gemist?

Het onderwijssysteem moet flink op de schop. Nu krijgen kinderen in groep 8 al een schooladvies. Dat is te vroeg, staat in het onderwijspact dat vandaag gepresenteerd wordt. Pas in het derde jaar van het middelbaar onderwijs moeten leerlingen zo'n definitief advies krijgen.

"Er wordt op jonge leeftijd te veel van kinderen gevraagd. Dat zorgt voor een toename in stress gerelateerde klachten en burn-out. Ook leraren zijn hier de dupe van", zegt Pieter Lossie van scholierenvakbond LAKS in de Telegraaf. Volgens Lossie zorgt het uitstellen van het schooladvies voor meer kansengelijkheid onder leerlingen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit

Het is de grootste aankoop ooit uit de geschiedenis van het Scheepvaartmuseum: twee metersgrote wandtapijten met taferelen van de zeeslag bij Solebay. Ontwerper Willem Van de Velde de Oude, was zelf bij die slag in 1672 aanwezig. Hij zat in een zeilschip om van daaruit de gebeurtenissen te tekenen.

De wandtapijten zijn zeer zeldzaam, schrijft het museum. "Het zijn de laatste twee exemplaren die ooit nog op de markt zullen verschijnen". De doeken maken deel uit van een serie van zes, maar de andere vier tapijten zijn in Amerikaans bezit en zal het publiek waarschijnlijk nooit te zien krijgen.

Er is twee miljoen euro betaald voor de doeken.

En zo zien ze er uit:

Fijne dag!

STER reclame