Een auto ploegt door een ondergelopen straat in Ibiza EPA

Het noodweer in Spanje, waarvoor ook de Nederlandse overheid heeft gewaarschuwd, breidt zich verder uit over het land. Aan de noordoostkust van het land en in twee landinwaartse provincies geldt code rood. De storm heeft de naam Gloria gekregen.

Drie mensen zijn tot nu toe slachtoffer geworden van het slechte weer. Een man in Avila stierf door een door de wind opgetilde dakpan, een dakloze vrouw in Gandia bezweek aan onderkoeling en een man in León werd aangereden toen hij sneeuwkettingen onder zijn auto aan het leggen was.

Sneeuw, regen en wind

Voornamelijk aan de Spaanse noordoostkust zijn er veel waarschuwingen. Vanaf de Franse grens tot de monding van de rivier Ebro is er een code rood van kracht voor golven van 7 tot 8 meter hoog.

In de meer landinwaartse provincies Gúdar y Maestrazgo en Interior norte de Castellón geldt ook code rood. Op de website meteoalarm.eu staan de recentste waarschuwingen.

Scholen dicht

Spanje kampt met de gevolgen van sneeuw, een grote hoeveelheid regen en windvlagen tot 130 kilometer per uur. Ondergelopen wegen zijn afgesloten, zeevaart is aan banden gelegd en in verschillende regio's zijn de scholen vandaag dicht.

Alleen in de bergen boven circa 400 meter is er sneeuw gevallen. De sneeuwgrens loopt vandaag en vannacht geleidelijk op naar 1200 meter. Daaronder valt alleen regen.

In Castellón is veel sneeuw gevallen, terwijl Catalonië te maken heeft met harde wind.

Sneeuw en wind in Spanje

"Gisteren werd het hoogtepunt van het noodweer verwacht, maar het kwam toen eigenlijk pas op gang", zegt Spanje-correspondent Rop Zoutberg. Volgens hem wordt verwacht dat het noodweer vandaag zijn piek bereikt en tot woensdag zal aanhouden.

STER reclame