Hagelstenen als golfballen in Australië

Hagelstenen zo groot als golfballen hebben de Australische hoofdstad Canberra geteisterd en bedreigen nu andere delen van de staat New South Wales. Krap een etmaal geleden kampte het binnenland van dezelfde zuidoostelijke staat ook met grote zandstormen.

In Canberra viel de hagel maandagmiddag Australische tijd. Het hagelde ongeveer een kwartier lang. De ijsballen kletterden op straat, mensen zochten naar dekking, autoramen sneuvelden, blad werd van de bomen geslagen en er zijn ook gewonde vogels gezien.

De hagelbui trekt momenteel verder naar het noorden. Het meteorologisch bureau van Australië waarschuwt in het noordoosten van de staat New South Wales voor harde, "schadelijke" wind, "mogelijk gigantische hagelstenen" en zware regenval. In de regio van Sydney worden het komende uur twee zware stormen verwacht.

En verderop in New South Wales zien bewoners geen hand voor ogen door een zandstorm die overtrekt.

Zandstorm maakt de dag donker als de nacht in Australië

De zandstormen waren in het binnenland van New South Wales. Ze trokken over en langs de plaatsen Narromine, Dubbo en Parks. Bewoners zagen er urenlang geen hand voor ogen.

De oorzaak was harde wind gecombineerd met langdurige droogte. Er zijn windstoten gemeten van ruim 100 kilometer per uur, die de droge grond opstuwden. Verlichting kwam zondagavond in de vorm van regen, die in dat gebied maar zelden valt.

In grote delen van Australië woeden al wekenlang bosbranden, ook in New South Wales. De brandweer waarschuwt dat het de komende dagen weer droger en warmer wordt in Australië en dat er daardoor nieuwe bosbranden kunnen ontstaan.

STER reclame