De gasten aan tafel bespreken de 19de speelronde in de eredivisie in Studio Voetbal NOS

Een nieuw jaar, een frisse start. Dat dacht Memphis Depay. Nog geen maand geleden scheurde hij zijn kniebanden en leek hij een streep te kunnen zetten door het EK komende zomer.

Maar in het nieuwe jaar doken opeens beelden op van Depay, die in Rome onverschrokken een gestrande vrachtwagen met fruit weer op weg duwt. Als beloning kreeg hij een sinaasappel.

Depay duwt doodleuk sinaasappeltruck: 'EK halen zou een mooi verhaal zijn'

Mogen we dan toch hoop koesteren op een vroegtijdige rentree? Rafael van der Vaart is optimistisch: "Hij is echt een machine. Ik heb echt hoop dat het toch lukt."

"Ik sprak laatst Boudewijn Zenden en die vertelde dat hij bij Chelsea ooit al na vijf maanden weer fit was", doet Arno Vermeulen een duit in het zakje. En ook Pierre van Hooijdonk heeft Depay nog niet afgeschreven: "Bij zo'n blessure moet je je bovenbenen altijd trainen. Hij is fysiek al ijzersterk, dat scheelt een hoop."

"Het is natuurlijk helemaal niet reëel dat hij topfit aan het EK kan beginnen", tempert Jeroen Stekelenburg de verwachtingen. "Maar het zou wel een mooi verhaal zijn."

Zorgen om Ziyech?

Zo fris, fruitig en hoopgevend als Depay zijn de meeste eredivisieclubs niet uit de winterstop gekomen. Zo knokte Ajax zich met heel veel moeite langs Sparta (2-1). De mooiste actie was misschien wel van Lisandro Martínez, die vlak voor tijd een poeier van de eigen lijn kopte.

"Voor mij blijft Hakim Ziyech de grote meneer bij Ajax", stelt Van der Vaart.

Van Hooijdonk is het niet met hem eens: "Jij glijdt wel heel makkelijk van je stoeltje bij Ziyech. Je vond hem toch niet goed spelen vandaag?"

Van der Vaart: "Ik ben een liefhebber. Ik hoop dat Ajax zegt: we doen er nog wat nullen bij en laten hem voor vijf jaar tekenen."

Misschien had de terugval van de koploper na rust te maken met de blessure die Ziyech opliep? Stekelenburg: "Het lijkt op een knieblessure, ook al kon hij wel zelf van het veld lopen. Hij verstapte zich, dat kan toch heel vervelend zijn. Maar meer weten we niet."

'PSV verliest vandaag door Bruma'

Bij PSV zijn de zorgen nog altijd groter, veel groter. Ook onder Ernest Faber, de opvolger van de ontslagen Mark van Bommel, draait het niet in Eindhoven. Aan het duel met VVV-Venlo hield de ploeg ternauwernood een punt over, dankzij een doelpunt van Denzel Dumfries in blessuretijd.

"PSV verliest vandaag door Bruma", gooit Van Hooijdonk meteen de knuppel in het hoenderhok. "PSV creëert vandaag vijf open kansen en Bruma helpt ze allemaal om zeep. Ik wist zelfs niet meer of hij nu rechts- of linksbenig is."

"Bruma is een ongelooflijke miskoop", beaamt Vermeulen. "Eigenlijk doet hij het normaal, kijk maar naar zijn cijfers bij RB Leipzig en Galatasaray. Hij is gewoon geen doelpuntenmaker, dat was hij niet in Duitsland en niet in Turkije."

'PSV verliest vandaag door miskoop Bruma'

En dan is er ook altijd wel iemand in de verdediging die in de fout gaat. Vandaag was het de beurt aan linksback Olivier Boscagli, die totaal onnodig VVV'er Simon Janssen omver kegelde in het zestienmetergebied en daarmee VVV de gelegenheid bood uit een strafschop op voorsprong te komen.

Vermeulen: "Ze zijn bezig met Ricardo Rodriguez van AC Milan. Dat is tenminste een linksback. Maar het gaat niet om posities. Ik denk dat ze het lek niet boven krijgen. Heeft niet te maken met balans, maar met totaal gebrek aan leiderschap."

Niet dat de meegereisde fans van PSV veel meekregen van het geblunder van hun ploeg. De ruiten van plexiglas voor het uitvak waren namelijk van onder tot boven beslagen.

Van der Vaart: "Ze hebben ook niks gemist."

'Ndayishimiye kan zo naar Ajax'

Mede door de misstap van PSV is Willem II na 19 duels de trotse nummer drie van de eredivisie. Zaterdag wonnen de Tilburgers even knap als verdiend met 3-1 in Alkmaar van nummer twee AZ. Eerder dit seizoen won Willem II ook al van Ajax en PSV.

"Ze kunnen topploegen pijn doen, omdat ze snelheid hebben", meent Van Hooijdonk.

Vermeulen vindt dat iets te weinig eer. "Ze joegen AZ op en speelden het spel dat ze het hele seizoen al spelen. Maar ook zij zullen het niet volhouden, want thuis zullen ze wel wat steken laten vallen als ze zelf het spel moeten maken."

Een lust voor het oog bij Willem II is de Belgische middenvelder Mike Trésor Ndayishimiye, daarover is iedereen aan tafel het eens.

"Wat een speler, joh. Wat een talent", vindt Van der Vaart, die zag hoe Ndayshimiye met een fantastische uithaal het duel in Alkmaar besliste. "Als je dit ziet, moet je gewoon je mond houden. Hij is een soort rechtsbenige Ziyech."

'Ndayishimiye is de rechtsbenige Ziyech en kan zo naar Ajax'

De situatie van Ndayishimiye is curieus. Formeel staat hij nog onder contract bij eerstedivisionist NEC. Willem II huurde hem, maar met een optie tot koop.

"Die optie is allang gelicht door Willem II en na het seizoen wordt hij opgehaald door een topclub. Voor heel veel geld", is de overtuiging van Vermeulen.

"Ajax kan hem zo nemen", denkt Van der Vaart. "Honderd procent."

Van Hooijdonk heeft een ander idee: "We hebben het al gauw over Ajax. Maar past hij niet perfect bij PSV? Daar kan hij direct spelen."

'Feyenoord kan tweede plek aanvallen'

Hoe leuk en overtuigend Willem II ook is, de verwachting is niet dat ze aanspraak kunnen maken op meer.

"Als een ploeg toch die tweede plek kan aanvallen, dan is het Feyenoord", denkt Vermeulen. "AZ is voor mij favoriet, maar daarachter schat ik Feyenoord nu het hoogste in. Hoger dan PSV, Willem II of Vitesse."

Vertrouwen in Advocaat: 'Feyenoord kan de tweede plek aanvallen'

Het zegt veel over de ommekeer die trainer Dick Advocaat heeft teweeggebracht in Rotterdam-Zuid. Advocaat, die als eerste in vijf decennia als eredivisietrainer op de bank zat, is sinds zijn aantreden al acht duels ongeslagen.

De 3-1 tegen sc Heerenveen was de zesde zege. En die kwam mede tot stand dankzij de al bijna afgeschreven Nicolai Jørgensen. De Deense spits scoorde twee keer en verdubbelde zo zijn seizoenstotaal.

"Hij was nog niet superscherp", stelt Van Hooijdonk. "Ik vond Feyenoord in de eerste helft leuk om naar te kijken, maar Heerenveen ook."

Volgens Van der Vaart kan de strijd bovenin nog alle kanten op: "Feyenoord is ook niet top. Maar ik heb het gevoel dat Feyenoord in ieder geval niet gaat verliezen. En dat is wel de verdienste van de coach."

STER reclame