Lionel Messi heeft de bevrijdende 1-0 gemaakt voor Barcelona AFP

Quique Setién is zijn nieuwe job als trainer van Barcelona begonnen met een 1-0 thuiszege op Granada. De Catalanen, die het moesten doen zonder de geschorste Frenkie de Jong na zijn rode kaart van twee weken geleden tegen Espanyol, kwamen daardoor weer naast koploper Real Madrid. De Madrilenen hadden zaterdag al met 2-1 gewonnen van Sevilla.

Setién afficheert zichzelf als een adept van Johan Cruijff, in wiens geest hij Barcelona ook wil laten spelen. Van wervelend voetbal was echter amper nog sprake tegen Granada, toevalligerwijs ook de club waartegen de voetballer Cruijff in 1973 zijn competitiedebuut maakte voor de Spaanse club. Mede dankzij twee treffers van de Nederlander werd destijds met 4-0 gewonnen.

81 procent

Het hardwerkende Granada van nu had het aanvankelijk vooral op de benen van de Barcelona-spelers voorzien, tot grote ergernis van Lionel Messi die op slag van rust de beste kans van de eerste helft kreeg. Na de lage voorzet van Jordi Alba leek de Argentijn de bal de korte hoek in te jagen, maar hij bleek het zijnet te hebben getroffen. En dus ging de thuisploeg, ondanks 81 procent balbezit, met 0-0 de rust in.

Trainer Quique Setién op de bank bij Barcelona Pro Shots

In het winderige Camp Nou bleven de toeschouwers ook na de pauze lang verstoken van opwindende momenten voor de doelen. Zo'n moment kwam er pas in 66ste minuut, toen de fans de schrik om het hart sloeg toen Yan Brice Eteki een schuiver losliet waarop Barcelona-doelman Marc-André ter Stegen het antwoord schuldig moest blijven. De paal redde de thuisploeg.

Barcelona-keurmerk

Kort daarop liep German Sanchez, een van de centrale verdedigers van Granada, tegen zijn tweede gele kaart op en moesten de gasten met tien man verder. Dat kwam ze duur te staan.

Lionel Messi schiet de 1-0 binnen AFP

Een kwartier voor tijd stond Messi aan de basis van een aanval met het onvervalste Barcelona-keurmerk die eindigde met een hakje van Arturo Vidal en een doeltreffende schuiver van de initiatiefnemer: 1-0. Een minuut later zocht Messi de bovenhoek op, maar met een knappe redding voorkwam doelman Rui Silva een voortijdige beslissing.

Voor Setién was het zijn eerste overwinning in een debuutwedstrijd bij een nieuwe werkgever. Tot nu toe was de opvolger van de afgelopen week ontslagen Ernesto Valverde niet verder gekomen dan drie remises en drie nederlagen.

Stand aan kop in Primera División

gesp-ptn doelcijfers
1. Barcelona 20-43 50-23
2. Real Madrid 20-43 38-13
3. Atlético Madrid 20-35 22-14
4. Sevilla 20-35 25-20
5. Getafe 20-33 29-20
6. Real Sociedad 20-31 33-28
7. Valencia 20-31 30-29

STER reclame