NOS NieuwsAangepast

Opnieuw ruim honderd gewonden bij demonstraties in Libanon

Voor de tweede dag op een rij zijn demonstraties in de hoofdstad van Libanon uitgelopen in geweld. Bij confrontaties tussen de politie en demonstranten raakten volgens hulporganisaties zeker 114 mensen gewond. Volgens correspondent Daisy Mohr had het centrum van Beiroet afgelopen weekend alles weg van een oorlogsgebied.

Net als zaterdag werd voor het parlementsgebouw in Beiroet actiegevoerd tegen de regering. Toen raakten naar schatting ruim 350 mensen gewond doordat demonstranten slaags raakten met de oproerpolitie. Ook nu gooiden actievoerders stenen en andere voorwerpen naar de politie. Agenten schoten terug met rubberkogels en traangas, ook zijn waterkanonnen ingezet.

Toch schrikken de demonstranten naar eigen zeggen niet terug voor het harde politieoptreden:

'Het geweld van de politie maakt ons sterker'

Zo'n 47 mensen zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Volgens persbureau AP zijn de meeste mensen gewond geraakt door rubberkogels. Ook twee journalisten zijn daardoor gewond geraakt.

Het leger werd korte tijd ingezet om de orde te herstellen. Volgens de persbureaus werden militairen toegejuicht door de demonstranten. Nadat de troepen vertrokken begonnen de schermutselingen opnieuw.

Betogers uit alle lagen van de bevolking gingen de afgelopen maanden de straat op om te protesteren tegen de in hun ogen corrupte politieke klasse. Ze eisen hervormingen. Onder druk van de protesten kondigde premier Hariri eind oktober zijn ontslag aan.

Einde aan corruptie

Het is nog altijd wachten op een nieuwe regering, zegt correspondent Daisy Mohr. "Er wordt al weken op gewacht, en de vrees bestaat dat een nieuwe regering zal bestaan uit dezelfde politici waartegen ze protesteren. De betogers eisen vervroegde verkiezingen. Ze willen een andere regering, zonder corruptie."

De woede van betogers richt zich ook tegen banken, zegt Mohr. "Demonstranten zeggen dat zij deel uitmaken van het corrupte systeem." Mohr wijst erop dat er al langer restricties zijn qua bankopnamen. "Ook al heb je een miljoen, je mag maar 100 of 200 dollar opnemen. Mensen kunnen dus niet bij hun eigen geld, ze kunnen hun huur, schoolgeld en dagelijkse uitgaven niet betalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl