In Frankrijk is een onderzoek gestart naar mogelijke mishandeling van een demonstrant door een agent. De aanleiding is een video op sociale media. Daarop is te zien dat een gearresteerde man wordt geslagen terwijl hij op de grond ligt.

Deze week heeft president Macron zich voor het eerst nadrukkelijk uitgesproken tegen politiegeweld bij de aanhoudende protesten. Ook dit weekend kwam het bij een demonstratie van de gele hesjes in Parijs meerdere malen tot confrontaties tussen actievoerders en de politie.

Op de video die sinds zaterdag op sociale media wordt gedeeld, is te zien hoe een man die op zijn rug ligt door een agent in zijn gezicht wordt geslagen:

De video ging viral. Op zondag maakte justitie bekend dat er een onderzoek naar het incident is begonnen.

Het afgelopen jaar zijn tientallen onderzoeken gestart naar mogelijke politiegeweld. "Volgens critici kunnen agenten redelijk ongestraft hard optreden tegen demonstranten, zonder dat ze gestraft worden", zegt correspondent Frank Renout.

Ook deze video werd zaterdag gemaakt in Parijs:

Franse politie treedt hardhandig op tegen demonstranten

Macron zei dinsdag dat er onacceptabel geweld is toepast door agenten. En zijn minister van Binnenlandse Zaken Castaner zei de dag ervoor dat de eer van de politie op het spel staat. Renout: "Dat was voor het eerst dat er op zo'n hoog niveau iets werd gezegd over politiegeweld."

Theater belaagd

Tientallen demonstranten verstoorden vrijdagavond overigens een theaterbezoek van de president. Toen de betogers probeerden het gebouw binnen te dringen, werd Macron door beveiligers even uit de zaal gehaald. Kort daarop kwam hij weer terug om het vervolg van de voorstelling te zien.

De actievoerders scandeerden dat de president moet aftreden:

Betogers verstoren theaterbezoek Macron

STER reclame