Waterpolovrouwen groepswinnaar bij EK na winst op Spanje Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse waterpolosters hebben bij de EK in Boedapest de groepsfase afgesloten met een klinkende zege op Spanje: 10-6 (2-0, 4-1, 2-2 ,2-3). Oranje gaat daardoor als groepswinnaar door.

In de kwartfinales is het relatief zwakke Slowakije - de nummer vier van de andere groep - dinsdag de tegenstander. De winnaar van het EK mag naar de Olympische Spelen.

Oranje had nog een appeltje te schillen met Spanje, de verliezend WK-finalist van 2017 en 2019. Bij de EK van 2014, het olympisch kwalificatietoernooi van 2016 en de WK van vorig jaar werd Nederland compleet weggespeeld door Spanje. Daar stond een kleine zege op de EK van 2016 (in de halve finales) tegenover.

Verdediging Oranje staat als een huis

Nederland begon dit keer uitstekend en liep uit naar 4-0. Net als eerder dit toernooi stond de verdediging als een huis en de Spaanse wanhoopsschoten leverden pas na dertien minuten de eerste tegentreffer op.

Oranje bleef ook na die tegengoal geconcentreerd en secuur spelen. En waar de Spaanse keepster Laura Ramos tot diep in de derde periode geen enkel schot op doel wist te keren, was aan de overkant Debby Willemsz goed voor maar liefst tien reddingen.

Debby Willemsz Pro Shots

Pas nadat Nederland op 7-1 was gekomen, werd de strijd gelijkwaardiger en nadat de ploeg van bondscoach Arno Havenga in het vierde kwart wat makkelijk drie goals had weggegeven (8-6), werd het zowaar nog even spannend.

Willemsz voorkwam met haar dertiende redding de 8-7, waarna Sabrina van der Sloot en Vivian Sevenich de score weer opvoerden. Maud Megens was topscorer met drie doelpunten.

STER reclame