1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS
NOS NieuwsAangepast

Kleurenfilm van Amersfoort in oorlogstijd opgedoken

Op een zolder in Alphen aan den Rijn is een uniek amateurfilmpje gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. De bewegende beelden, in kleur, zijn gemaakt in Amersfoort.

De vinder, Richard van Driel Petri, ontdekte het 16-mm-filmpje in de nalatenschap van zijn grootouders. Zij waren de eigenaren van een fotowinkel in Zeist. Van Driel Petri schonk het filmpje begin deze maand aan archief Eemland.

Kleurenfilm uit de Tweede Wereldoorlog gevonden

De beelden zijn hoofdzakelijk gefilmd vanaf het dak van het door de Duitsers gevorderde gymnasium aan de Barchman Wuytierslaan in Amersfoort. Er zijn Duitse soldaten te zien, een paar rijdende stoomlocomotieven en op de achtergrond het Soesterkwartier met de Sint Henricuskerk.

Nooit opgehaald

"Een in de oorlog gemaakte amateurkleurenfilm is bijzonder zeldzaam", zegt collectiebeheerder Dirk Steenbeek van archief Eemland. "Er mochten geen militairen of militaire objecten vastgelegd worden, moet de film vrijwel zeker gemaakt zijn door een Duitse militair. Maar wie de maker is en waarom de film nooit is opgehaald bij fotowinkel Duiker weten we niet." Na Dolle Dinsdag, in september 1944, mochten burgers helemaal niet meer filmen en fotograferen.

De beelden gaan vandaag in première tijdens de nieuwe tentoonstelling Amersfoort bevrijd. Vreugde & verdriet in het Eemhuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl