Een van de zwarte dozen werd getoond op de Iraanse staatstelevisie
NOS Nieuws

Iran wil zwarte dozen neergehaald vliegtuig toch eerst zelf onderzoeken

De zwarte dozen van het door Iran neergehaalde Oekraïense vliegtuig blijven vooralsnog in Iran. Dat land gaat toch eerst zelf een poging doen om de vluchtgegevens te onderzoeken, meldt de leider van het Iraanse team dat de ramp onderzoekt.

Gisteren meldde een Iraans persbureau op basis van dezelfde functionaris dat de zwarte dozen naar Oekraïne gaan voor onderzoek. Iran zou de vluchtgegevens niet zelf kunnen onderzoeken. Dat lijkt nu toch anders te liggen.

"We proberen de zwarte dozen eerst hier in Iran uit te lezen", zegt onderzoeksleider Hassan Rezaifar. "Als dat niet lukt zijn Oekraïne en Frankrijk een optie, maar er is nog geen beslissing genomen om ze naar een ander land te sturen." Het is onduidelijk waarom Iran er nu anders tegenaan kijkt.

Lichamen naar Kiev

De Boeing van Ukraine International Airlines werd op 8 januari door zeker één Iraanse raket uit de lucht geschoten. Elf van de 176 slachtoffers kwamen uit Oekraïne, onder wie negen bemanningsleden. De andere slachtoffers waren Iraniërs of mensen van Iraanse afkomst.

De Oekraïeners die omkwamen zijn vandaag overgebracht naar Kiev. De doodskisten, die bedekt waren met de Oekraïense vlag, werden een voor een uit een militair vliegtuig gedragen. Op het vliegveld was een ceremonie, waar ook president Zelensky bij aanwezig was.

  • EPA
    De kisten kwamen aan op het vliegveld van Kiev
  • AFP
    Nabestaanden en collega's van de slachtoffers
  • AFP
    De rouwstoet

Teheran was door onder meer de Canadese premier Trudeau gemaand om de zwaar beschadigde zwarte dozen naar Frankrijk te sturen. In het vliegtuig zaten 57 mensen met een Canadees paspoort.

Iran hield een aantal dagen vol dat het vliegtuig was neergestort door een technisch probleem. Na toenemende internationale druk gaf het land toe dat het toestel was neergehaald, volgens het Iraanse leger als gevolg van een menselijke fout. Het vliegtuig zou zijn aangezien voor een Amerikaanse kruisraket.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl