NOS Reuters

Goedemorgen! In Berlijn praten wereldleiders met de strijdende Libische partijen over de toekomst van Libië. En in Amersfoort gaat een unieke video in première met kleurenbeeld uit de Tweede Wereldoorlog.

In de ochtend regent het nog af en toe, vanmiddag is het vaker droog. Het wordt zo'n 7 graden, met een matige tot vrij krachtige wind.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Berlijn is een grote top over Libië. Onder meer de presidenten Poetin, Erdogan en Macron en de strijdende Libische partijen praten over hoe het verder moet in het Noord-Afrikaanse land.
  • In de Eredivisie zijn vandaag vier wedstrijden, waaronder VVV tegen PSV (12.15 uur) en Ajax-Sparta (14.30 uur).
  • In Amersfoort gaat een amateurfilmpje in première met kleurenbeeld uit de Tweede Wereldoorlog. De beelden doken onlangs op, het is het enige beeld in kleur dat tijdens de oorlog in Amersfoort werd gefilmd.

Wat heb je gemist?

In de impeachment-zaak tegen de Amerikaanse president Trump is de naam van een Nederlander opgedoken: Anthony de Caluwé. Hij zou de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne hebben gevolgd, Marie Yovanovitch. Zij moest haar post voortijdig verlaten en zei later dat ze door de regering van Trump werd tegengewerkt.

Wat er in Oekraïne precies is gebeurd is relevant voor de impeachment-zaak, omdat die draait om de vraag of Trump de Oekraïense president onder druk heeft gezet om een onderzoek naar zijn rivaal Joe Biden te starten.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Zangeres Floor Jansen, frontvrouw van de Finse symfonische metalband Nightwish, heeft de Popprijs 2019 gewonnen op het Groningse festival Noorderslag. In Nederland werd Jansen bekend door haar deelname aan het tv-programma Beste Zangers. Ze kon zelf niet bij het festival aanwezig zijn, maar zei in een videoboodschap "verschrikkelijk vereerd" te zijn met de prijs:

Popprijs 2019 voor metalzangeres Floor Jansen

Fijne dag!

STER reclame