In de zeeboden bij Suriname is een groot olieveld gevonden
NOS Nieuws

Grote olievondst doet Surinamers dromen: 'Ons land zal nooit meer hetzelfde zijn'

Het komt president Bouterse maar wat goed uit: de olievondst voor de kust van Suriname vorige week. Over pakweg vier maanden zijn er verkiezingen en Bouterse kan dit positieve nieuws goed gebruiken voor zijn campagne. De president werd eind december door de krijgsraad veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor zijn aandeel in de Decembermoorden.

"Vorige week was er een bijeenkomst van zijn Nationale Democratische Partij (NDP) en daar ging het alleen nog maar over de olie", vertelt NOS-correspondent Nina Jurna.

"Ik denk dat Suriname nooit meer hetzelfde gaat zijn." Directeur Rudolf Elias van het staatsoliebedrijf verwacht veel van de olievondst. Maar hij waarschuwt dat er wel goed moet worden omgegaan met de geldstromen die hieruit voort zullen komen. "Suriname moet zich gaan spiegelen aan de goede voorbeelden, zoals Noorwegen."

Correspondent Nina Jurna sprak met Surinamers over hun verwachtingen.

Groot olieveld gevonden in zeebodem bij Suriname

Er zijn ook twijfels of de olievondst wel zo goed zal uitpakken voor de Surinamers. "Er kan veel fout gaan", waarschuwt Jurna. "In Venezuela, niet ver van Suriname, zijn de oliereserves destijds door oud-president Chavez ingezet voor zijn socialistische heilstaat. Het gaat daar nu heel erg slecht. Er is veel corruptie rond die oliegelden."

Daar is men in Suriname ook bang voor. "Ze zijn hier al volop bezig met goudwinning maar daar zien de mensen eigenlijk helemaal niets van. Dat verdwijnt naar het buitenland of naar bevriende politici van de regering. Ze vrezen dat het oliegeld straks in de verkeerde zakken verdwijnt en dat de bevolking er niet veel van zal merken."

Dat onderschrijft de Vereniging van Economisten ook. "Zelfs als we vandaag 1 miljard zouden krijgen uit de olie, dan nog weten we niet of dat verantwoord besteed zal worden door deze regering", zegt Winston Ramautarsing. "We zien constant verkeerde beleidsbeslissingen. En constant verrijking van toppers van de regering. Zonder dat aan de basis de economie wordt versterkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl