Agenten op patrouille in Magaluf, Mallorca AFP

De autoriteiten op de Spaanse eilanden Mallorca en Ibiza nemen maatregelen om het alcoholmisbruik door veelal jonge toeristen terug te dringen. In belangrijke toeristenplaatsen zijn happy hours en onbeperkt drinken in cafés en bars voortaan verboden, net als partyboten en georganiseerde kroegentochten. Ook mogen winkels na 21.30 uur geen alcohol meer verkopen en geen drankflessen in de etalage hebben.

"Dit moest ook wel", zegt correspondent Rop Zoutberg. "De afkeer onder de bewoners over al die hordes lallende en bezopen toeristen werd steeds groter."

Touroperators lokken jaarlijks 13 miljoen toeristen naar deze eilanden met de belofte van zon, zee, seks en vooral veel drank. Dat levert niet alleen overlast op, het leidt volgens Zoutberg ook tot drugsgebruik en balconing. Dat is de Engelse term voor het van grote hoogte in een zwembad springen van het balkon van een hotelkamer. "Dat heeft tientallen gewonden en zelfs doden tot gevolg."

Bedrijven die zich niet aan de nieuwe verboden houden riskeren een boete, variërend van 1000 tot 600.000 euro. Ook kunnen de autoriteiten bedrijven sluiten die zich niet aan de regels houden. De maatregelen gelden in eerste instantie voor een periode van vijf jaar.

Ervaringen Madrid

Het is de vraag of de maatregelen gaan helpen. Vijf jaar geleden voerde de gemeente Magaluf op Mallorca vergelijkbare maatregelen in. Het is onduidelijk of die effect hebben gehad.

In Madrid is de ervaring met het aanscherpen van alcoholregels wel goed. "Voor goedkope drank kon je hier vroeger terecht bij door Chinezen gerunde winkels die eindeloos open waren", zegt Zoutberg. "Groepen jongeren lieten zich toen helemaal vollopen op pleinen en parken. Ook hier mag dat niet meer na 21.00 uur 's avonds en je ziet: het is helemaal verdwenen."

STER reclame