Boris Burkhardt (r) in actie tegen Tsjechië
NOS SportAangepast

Nederlandse zaalhockeyers naar halve finales op EK

De Nederlandse zaalhockeyers hebben de rentree op het EK opgeluisterd met klinkende zeges op Tsjechië en België. In een drukbezochte sporthal in Berlijn werd het op de openingsdag achtereenvolgens 6-2 en 7-4. Daardoor is een plek in de halve finales een feit én plaatst Nederland zich voor het WK zaalhockey.

Nederland mag dan een grootmacht zijn in het veld, in het Europese zaalhockey worden de lakens uitgedeeld door Duitsland (vijftien EK-titels, een wereldtitel) en Oostenrijk (regerend Europees en wereldkampioen).

Vier jaar geleden legde Oranje in Leipzig onverwacht beslag op de wereldtitel, maar een jaar later volgde bij het EK een beschamende degradatie. Twee jaar geleden werd via de B-groep de weg naar boven weer ingeslagen.

Eerherstel

Onder leiding van bondscoach Marieke Dijkstra zijn de hockeyers dit weekend in Berlijn uit op eerherstel. Tegen de Tsjechen - vierde bij het EK in 2016, vijfde in 2018 en nummer drie van de wereld - begon Oranje furieus.

Toch kwamen de Tsjechen vier seconden voor het einde van het eerste kwart na een snelle uitbraak op voorsprong. Josef Trejbal verschalkte Pinoké-doelman Hidde Brink met een schuiver.

Boris Burkhardt, een van de vijf spelers van Amsterdam, maakte aan het begin van het tweede kwart gelijk. Toen aanvoerder Nicky Leijs na een fraaie individuele actie voor 2-1 zorgde, was de opluchting groot.

In de slotfase stelde Nederland echt orde op zaken, mede geholpen door de Tsjechische coach die zijn doelman inruilde voor een extra veldspeler. Burkhardt en Jochem Bakker (Rotterdam) scoorden beiden nog twee keer, waardoor de late Tsjechische tegentreffer geen kwaad meer kon.

Boris Burkhardt op het veld in dienst van Amsterdam

's Avonds was België de tegenstander. Via Jochem Bakker en Burkhardt kwam Nederland binnen acht minuten op een 2-0 voorsprong, maar binnen twee minuten stond het weer gelijk: 2-2.

Pas na de 3-3 kon Nederland wat gas geven en afstand nemen, met wederom treffers van Burkhardt. Het werd uiteindelijk 7-4.

Door de twee zeges nam het team van Marieke Dijkstra de leiding in groep B, maar Duitsland kwam er even later overheen. De favoriet had eerder op de dag al huisgehouden tegen België (12-1) en deed hetzelfde tegen Tsjechië (12-2).

Zaterdag staat nog het groepsduel met Duitsland op het programma, alvorens Nederland opgaat voor een plek in de finale.

Stand in groep B

1. Duitsland 2-6 (24-3)
2. Nederland 2-6 (13-6)
3. Tsjechië 2-0 (4-17)
4. België 2-0 (5-19)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl