Alyssa Nakken
NOS Sport

Giants schrijven honkbalgeschiedenis: eerste vrouw in coaching staff

Alyssa Nakken. Een naam, die je waarschijnlijk niets zegt. Toch is de kans groot dat de 29-jarige oud-softbalster door komende generaties herinnerd zal worden. Nakken wordt namelijk de eerste vrouw in de coaching staff van de Major League.

Komend seizoen zal Nakken assistent-coach zijn van hoofdcoach Gabe Kapler bij de honkballers van San Francisco Giants.

'Beste keus, punt'

Nakken is geen onbekende in de grootste honkbalcompetitie ter wereld. In 2014 liep ze al stage binnen de organisatie van de Giants. Uitgerekend in dat seizoen wonnen de Giants, met Hensley Meulens als slagcoach, voor het laatst de World Series.

Sindsdien bleef Nakken actief bij de Giants en was ze onder meer verantwoordelijk voor projecten op het gebied van gezondheid en welzijn. Een overstap naar de technische staf, waar zij zich specifiek zal toeleggen op zaken als honklopen, slagtraining en teambuilding, lag echter niet voor de hand.

"Nakken was de beste keuze voor deze baan, punt", verklaarde de eveneens nieuwe hoofdcoach Kapler gedecideerd. "Ze heeft ervaring als topsporter. Ze is onderdeel geweest van de organisatie van de Giants. Voor ons was zij de perfecte kandidaat."

Giants-hoofdcoach Gabe Kapler bij zijn vorige werkgever Philadelphia Phillies

De Major League staat niet bekend als een omgeving die veel kansen biedt aan vrouwen. Justine Siegal was in 2011 de eerste vrouw die een rol kreeg in de voorbereiding op het seizoen. Tijdens de Spring Training mocht ze de slagploeg van Cleveland Indians onder handen nemen.

In 2015 werkte ze in dezelfde rol bij Oakland A's. Ook was ze assistent-coach van Israël bij de World Baseball Classic in 2017.

Siegal reageerde via Twitter veelbetekenend op de aanstelling van Nakken: 'De muur is geslecht.'

In de minor leagues, waar profclubs hun spelers opleiden, is sinds kort wel een aantal vrouwen voltijds actief. In november trad Rachel Balkovec op dat niveau als slagcoach in dienst van New York Yankees. Chicago Cubs volgden kort daarna met de aanstelling van Rachel Folden.

Halverwege het vorige seizoen legde New York Mets honkbalcommentator en oud-topsoftbalster Jessica Mendoza vast, onder meer om de prestaties van individuele spelers te beoordelen. Dat was echter in een adviserende rol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl