De Oekraïnse premier Oleksiy Honcharuk (rechts)
NOS NieuwsAangepast

Oekraïense premier biedt ontslag aan na gelekte audiotapes

De Oekraïense premier Honcharuk heeft zijn ontslag aangeboden in een brief aan president Zelensky, zegt hij in een Facebookpost.

De ontslagbrief komt daags nadat de premier op audiotapes gezegd zou hebben dat de president niets van economie snapt. Honcharuk zei later dat de tapes een "kunstmatig" beeld schetsen en bestaan uit verschillende fragmenten die aan elkaar zijn geplakt. Hij zei niet of het daadwerkelijk zijn stem is op de tapes.

In zijn ontslagbrief schrijft de premier dat de president "een model van eerlijkheid" is. "Om elke twijfel over respect en vertrouwen in de president weg te nemen, heb ik een ontslagbrief geschreven."

Nog niet geaccepteerd

In een gesprek met Reuters houdt Honcharuk nog wel een slag om de arm. Op de vraag of hij zich opmaakt om te vertrekken, antwoordt hij: "Niet te snel conclusies trekken."

President Zelensky moet nu een beslissing nemen over zijn premier. Hij neemt het ontslag in overweging, zei hij tegen Reuters. Ook moet het parlement officieel instemmen met het ontslag. Maar de partij van Zelensky, die een absolute meerderheid heeft in het parlement, zegt dat het ontslag wordt geaccepteerd als de president ermee instemt.

Honcharuk en Zelensky traden in april vorig jaar aan. De televisiekomiek Zelensky versloeg zonder politieke ervaring ruimschoots de zittende president Porosjenko.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl