Paul Bocuse in 2012
NOS NieuwsAangepast

Wereldberoemd Frans restaurant verliest na 55 jaar driesterrenstatus

L'Auberge du Pont-de-Collonges, het restaurant van de in 2018 overleden wereldberoemde chef-kok Paul Bocuse, is na ruim een halve eeuw zijn driesterrenstatus kwijt. Franse media spreken van een "aardbeving in de culinaire wereld".

Het restaurant, in Collonges-au-Mont-d'Or ten noorden van Lyon, kreeg zijn derde Michelinster in 1965 en was het oudste driesterrenrestaurant ter wereld. Het restaurant wordt gezien als een van de grondleggers van de huidige manier van koken.

In de Michelingids 2020 heeft het restaurant nog twee sterren. Critici zeggen dat het restaurant de drie sterren al jaren niet meer verdiende. Rapporteurs zouden kritische noten achterwege hebben gelaten vanwege de status van het restaurant en de reputatie van chef-kok Bocuse.

In zijn memoires Het heilige vuur (2005) definieerde Bocuse zichzelf als "een volgeling van de traditionele keuken". "Ik hou van boter, room en wijn, niet van erwten in vieren."

Bocuse d'Or

Naar Paul Bocuse werd een prestigieuze internationale kookwedstrijd vernoemd, de Bocuse d'Or. De prijs wordt sinds 1987 om het jaar uitgereikt en de wedstrijd staat bekend als de Olympische Spelen voor topchefs.

Paul Bocuse overleed in 2018 op 91-jarige leeftijd. Hij stierf in dezelfde kamer boven het restaurant waar hij in 1926 werd geboren. Op zijn begrafenis in de kathedraal van Lyon bewezen meer dan 1500 chef-koks uit heel de wereld, gekleed in wit kokskostuum, hem de laatste eer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl