NOS NieuwsAangepast

Nieuwe kalender met 52 coldcases ook verspreid in tbs-instellingen

De politie heeft voor het vierde jaar op rij een coldcasekalender uitgebracht. Die wordt verspreid onder gevangenen om 52 oude zaken onder de aandacht te brengen. Voor het eerst wordt de kalender ook naar tbs-instellingen gestuurd.

Volgens de politie is het voor nabestaanden belangrijk dat er nog altijd aandacht is voor zaken die vaak al tien of twintig jaar niet zijn opgelost. "Wij hadden gisteravond een bijeenkomst met de nabestaanden verbonden aan de coldcasekalender. Ze hopen natuurlijk dat we hun zaak oplossen, maar wat ze het belangrijkst vinden is dat we ze niet vergeten", zegt Aart Garssen, leider van het cold case-team in het NOS Radio1 Journaal.

Vorig jaar kreeg de politie 202 tips naar aanleiding van de coldcasekalender. Twee zaken zijn toen heropend naar aanleiding van de binnengekomen informatie. "Er lopen in Nederland 800 mensen rond met kennis van die zaken en die roepen we op: kom met die informatie en help de nabestaanden uit de onzekerheid", zegt Aart Garssen.

Renée van Utrecht

Een van de zaken die er op staan is die van Renée van Utrecht. Dat is de naam die de gemeente Utrecht heeft gegeven aan de dode baby die op 30 oktober 2006 werd gevonden. Het meisje werd aangetroffen op de sorteerband van een afvalverwerker.

"We konden al snel vaststellen dat het afval uit een heel groot deel van Nederland afkomstig kon zijn. Het lichaampje is toen uitgebreid door ons onderzocht", vertelt Rob Boon van Coldcase Team Midden-Nederland aan RTV Utrecht.

Een dna-verwantschapsonderzoek en een isotopenonderzoek leverde geen resultaat op. De coldcasekalender is de laatste poging om de zaak op te lossen. "Ergens moet er een moeder huilen om het lot van dit kindje. Wij trekken ons het lot van dit kindje aan", zegt Boon.

De politie maakte een video met nabestaanden over een aantal zaken van de coldcasekalender 2020.

Nieuwe coldcasekalender van politie ook verspreid in tbs-instellingen

Kevin America

Een ander dossier is die van Kevin America. Hij werd in 2012 op 36-jarige leeftijd doodgeschoten op een parkeerplaats bij zijn woning in Nijmegen. Het is duidelijk dat hij betrokken was bij criminaliteit, maar na acht maanden onderzoek had de politie geen aanknopingspunten meer.

Zijn familie kende hem vooral als goede vader voor zijn drie kinderen en iemand die in zijn bouwbedrijf kansarme jongen aan het werk hielp. "We hebben vaak de indruk gehad dat de politie heel dichtbij was. Maar dan zeiden ze tegen ons: aan een vermoeden hebben we niet genoeg. We moeten echt bewijs hebben. En dat kan alleen als er mensen zijn die hun kennis willen delen", zegt een van zijn zussen tegen Omroep Gelderland. "De zaak moet worden opgelost. Pas dan hebben we rust."

Diana Winkel

Ook is tot op de dag van vandaag niet bekend wie verantwoordelijk is voor de dood van Diana Winkel uit Oldenzaal. Ze werd in 2008 doodgestoken in haar woning. Volgens haar familie was ze een lieve vrouw, die een enorme liefde had voor alles wat met Afrika te maken had. Ze trommelde op de djembé en had een passie voor Afrikaanse dansen.

Ze was volgens haar zus Miriam erg goed van vertrouwen, zegt ze tegen RTV Oost. "En onverschrokken. Niet berekend op gevaar. Dat grote vertrouwen in mensen, misschien is haar dat noodlottig geworden."

Tijdens het onderzoek kwamen meerdere ex-vriendjes van Diana in beeld, maar er werd niemand aangehouden. Politie en justitie doen nu - ruim tien jaar na dato - met de cold case-kalender een nieuwe poging het onderzoek vlot te trekken. De zussen besloten mee te werken aan de kalender. "Misschien", zegt zus Sylvia, "is er nu wel iemand die wél iets los laat en dat toen om privéredenen niet wilde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl