Wekdienst 17/1: Sesamstraat-marathon en Iraans protest in Den Haag

Goedemorgen! De rechter doet uitspraak in de zaak die de Tweede Kamer heeft aangespannen tegen de al-Fitrah-moskee. En Aart Staartjes wordt in besloten kring begraven.

De dag begint met regen, die trekt van west naar oost over het land. Vanmiddag is het even droog, maar daarna weer regen. Het wordt 9 of 10 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De rechter doet uitspraak in de zaak die de Tweede Kamer heeft aangespannen tegen de islamitische al-Fitrah-stichting: moet die stichting financiële stukken overdragen of niet? De Kamer wil die stukken hebben voor een onderzoek naar de financiering van salafistische moskeeën, maar al-Fitrah zegt ze niet meer te hebben.
  • In Den Haag demonstreert een groep Iraanse vluchtelingen tegen het Iraanse regime, dat zij omschrijven als "wrede nietsontziende ayatollahs". De Iraniërs gaan de straat op uit solidariteit met de demonstranten in Iran zelf. Ook willen ze bloemen neerleggen bij de ambassades van Canada en Oekraïne, als eerbetoon aan de slachtoffers van de vliegramp vorige week.
  • Aart Staartjes wordt vandaag in besloten kring begraven in zijn woonplaats Dronrijp in Friesland. Hij overleed zondag op 81-jarige leeftijd. Als eerbetoon aan de acteur zendt de NTR vanmiddag vanaf 17.00 uur een Sesamstraat-marathon uit op NPO Zappelin.

Wat heb je gemist?

Je kerstkaart misschien wel! De bezorging van kerstkaarten ging dit jaar niet helemaal vlekkeloos. Bij een derde van de deelnemers aan een onderzoek, vielen de kerstkaarten pas na Kerstmis of zelfs na Oud en Nieuw pas op de mat.

In de Sinterklaas-periode presteerden webwinkels en pakketbezorgers beter, procentueel gezien. 3,5 procent van de pakketjes kwam te laat. Een jaar eerder was dat nog 5,5 procent.

Volgens onderzoeksbureau Q&A heeft een reclamecampagne in november geholpen. Daarin werden consumenten opgeroepen cadeautjes op tijd te bestellen.

Ander nieuws uit de nacht:

  • De Nederlandse landbouwexport is opnieuw gestegen. Met 94,5 miljard euro is dit de hoogste exportwaarde ooit. Nederland blijft, na de VS, de grootste landbouwexporteur ter wereld.
  • De Chinese economie groeit juist een stuk minder. Vorig jaar was de groei het laagst in bijna dertig jaar tijd. De regering zegt dat de economie last heeft van "neerwaartse druk" en dat er meer internationale "bronnen van instabiliteit" zijn.
  • Het olympische park in Rio de Janeiro moet op slot van de rechter. Het complex staat sinds de Spelen van 2016 grotendeels leeg. Onderhoud staat op een laag pitje en het is er niet meer brandveilig.
  • Organisaties die Citrix-software gebruiken, moeten overwegen om de software helemaal uit te schakelen. Dat adviseert het Nationaal Cyber Security Centrum. De maatregelen die Citrix hun klanten geeft na het lek, werken namelijk soms niet.

En dan nog even dit:

De gemeente Genève wil de zichtbaarheid van vrouwen in de openbare ruimte vergroten. En daarom zijn de helft van alle borden bij zebrapaden vervangen. In plaats van een overstekende man, staan er pictogrammen van vrouwen en stelletjes.

Er zijn zes varianten, ook met zwangere en oudere vrouwen. Genève is ook bezig met de 'feminisering' van straatnamen.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl