NOS NieuwsAangepast

Inwoners Sauwerd slaan handen ineen in strijd tegen leegloop

Wat is er mis met wonen in een dorp? Niets, zeggen de inwoners van het Groningse Sauwerd. Zij zijn samen de strijd aangegaan tegen de leegloop van hun dorp. Om krimp tegen te gaan werden honderden inwoners mede-eigenaar van de enig overgebleven supermarkt in het dorp.

Ellie van den Bos, een van de initiatiefnemers achter de coöperatie, zegt dat het idee uit nood is geboren. "Zonder een supermarkt verdwijnt de laatste mogelijkheid om hier boodschappen te doen en daarmee ook de leefbaarheid van het dorp."

Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat onder meer in het uiterste noorden en zuiden mensen nog altijd wegtrekken uit dorpen. Naar aanleiding daarvan vraagt presentator Winfried Baijens zich in een nieuwe aflevering van de YouTube-serie Achter de headlines zich af wat er mis is met het leven in een dorp?

Baijens zet de voordelen van het leven in een dorp als Sauwerd tegenover bestaande vooroordelen. Hij duikt in het natuurschoon en 'vangt' een vogel met 'wilsterflapper' Menno Zijlstra, bezoekt mevrouw Netta Berghuis, die al 89 jaar in Sauwerd woont en het dorp erg heeft zien veranderen en schuift aan bij het gezamenlijke diner voor dorpsgenoten in 'hun' buurtwinkel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl