Acteur Joaquin Phoenix AFP

De Amerikaanse televisiepresentatrice Wendy Williams heeft haar excuses aangeboden aan mensen met een hazenlip nadat ze acteur Joaquin Phoenix belachelijk had gemaakt. Haar opmerkingen in haar veelbekeken entertainmentnieuwsshow vielen erg slecht bij mensen met schisis.

Williams behandelde in haar programma de speelfilm Joker, waarvoor Phoenix een Oscarnominatie kreeg en in de prijzen viel bij de Golden Globes. Daarbij zei ze dat ze hem "op een vreemde manier aantrekkelijk" vond.

"Als hij zijn snor scheert, heeft hij een haarlijnbreuk. Hij heeft zo'n, hoe noem je dat, hazenlip. Een gespleten gehemelte", zei Williams, terwijl ze met haar vinger haar bovenlip omhoogtrok en zo enige tijd doorpraatte. Phoenix vertelt zelden over zijn litteken, maar aangenomen wordt dat het een milde vorm van een hazenlip is.

In reactie op de woede over haar televisieoptreden biedt ze nu via Twitter haar excuses aan. Daarbij liet ze weten dat ze een donatie doet aan een goed doel en een belangenvereniging voor mensen met schisis. "En we moedigen Wendy-kijkers aan om meer te leren over mensen met een hazenlip en ze te ondersteunen."

De Amerikaanse vereniging voor mensen met een hazenlip of gespleten gehemelte wil dat de presentatrice ook in haar tv-programma excuses maakt, omdat ze daarmee een miljoenenpubliek heeft. "Een verontschuldiging via Twitter is echt niet genoeg."

Een woordvoerder van de vereniging voegt daar tegenover de BBC aan toe dat iedereen met schisis ooit te maken heeft gehad met pestkoppen die hun lip omhoogtrekken om een hazenlip te imiteren. "Met het sarcasme en de manier waarop ze verder over hem sprak, is het echt overduidelijk dat ze hem belachelijk wilde maken."

Vaker controversieel

"Het is niet voor het eerst dat Wendy Williams onder vuur ligt vanwege onhandige uitspraken in haar show. Ze praat gewoon zonder enig filter of blad voor de mond. Dat maakt haar entertaining, maar het brengt haar ook soms in de problemen", zegt vaste kijker Felicia van der Graaf.

Eerder zei Williams onder meer dat ze de MeToo-beweging beu was en hekelde ze de Amerikaanse burgerrechtenbeweging NAACP en zwarte universiteiten omdat "er geen wit alternatief is voor die organisaties".

STER reclame