ANP

Goedemorgen! De Utrechtse alFitrah-moskee staat voor de rechter. Een Tweede Kamer-onderzoekcommissie eist financiële stukken van de salafistische moskee. Ook is er in Frankrijk weer een grote stakingsdag.

Vandaag zijn er perioden met zon en blijft het droog. Het wordt 8 tot 11 graden, bij een matige tot vrij krachtige wind uit het zuiden. Morgen wordt opnieuw regen verwacht.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Opnieuw een grote stakingsdag in Frankrijk. Demonstranten komen in actie tegen de pensioenplannen van de regering; die wil de pensioenleeftijd verhogen naar 64 jaar. In dit artikel leggen we uit waarom dit bij veel Fransen verkeerd valt.
  • De salafistische al-Fitrah-moskee in Utrecht staat voor de rechter. De moskee weigert financiële stukken aan een Tweede Kamer-onderzoekscommissie te geven. Die spande daarom een zaak aan. Nieuwsuur en NRC onthulden eerder dat islamitische organisaties in Nederland miljoenen krijgen van Golfstaten.
  • En het monument Levenslicht van Daan Roosegaarde wordt vandaag in Rotterdam gepresenteerd. Met het lichtmonument wordt stilgestaan bij de Nederlandse Holocaust-slachtoffers. Het is deze maand 75 jaar geleden dat het nazi-vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.

Wat heb je gemist?

Democraten uit het Huis van Afgevaardigden hebben de twee impeachment-aanklachten tegen president Trump naar de Senaat gebracht. Later vandaag wordt de Senaat getransformeerd tot rechtszaal en dan wordt waarschijnlijk de aanklacht officieel voorgelezen.

De afzettingsprocedure tegen Trump begint waarschijnlijk volgende week dinsdag. Trump ontkent stellig en noemde ook ditmaal de afzettingsprocedure een grote hoax. De kans dat hij daadwerkelijk wordt afgezet is klein, want de Republikeinen hebben de meerderheid in de Senaat.

Zo ging die wandeling in stilte in zijn werk:

Impeachment-aanklachten zwijgzaam naar Senaat gebracht

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De albinozeehond Snow White, die in oktober ziek op Texel werd gevonden, is uitgezet in zee. "Snow White is in heel goede conditie en is op goed gewicht. Dat komt echt in orde", zegt zijn verzorger.

Wel zijn ze bij Natuurcentrum Ecomare nieuwsgierig hoe Snow White zich gaat gedragen ten opzichte van andere zeehonden en waar hij naartoe zal gaan. Dankzij een zendertje op zijn rug kan hij worden gevolgd.

NH Nieuws

Fijne dag!

STER reclame