NOS Sport

Zonderland heeft 'heel, heel dikke oefening' nodig voor olympisch ticket

Zonderland terug aan de rekstok: 'Herstel viel tegen, maar maak stappen'

Nog drie kansen heeft turner Epke Zonderland om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Bij de resterende drie wereldbekerwedstrijden moet Zonderland minstens één keer winnen om in de race te blijven voor een ticket voor Tokio.

Eenvoudig wordt dat niet, want Zonderland tobt al een tijd met zijn gezondheid. Een chronische ontsteking aan zijn bijholtes speelt hem parten. Afgelopen najaar liet hij zich eraan opereren.

"Het herstel viel wat tegen. Ik heb na die operatie een maand lang niet aan de rekstok gehangen; van half november tot half december heb ik de krachttraining een beetje onderhouden."

"Vorige week heb ik nog een weekje griep gehad en moest ik weer rust inlassen. Ik ben nog niet zo lang weer bezig, maar nu merk ik dat ik stappen kan maken."

Oktober 2019: Zonderland baalt nadat hij van de rekstok is gevallen in de WK-kwalificatie

De route voor een turner om in olympisch Tokio te komen, is ingewikkeld. Bij de wereldkampioenschappen, vorig jaar oktober, had Zonderland zich individueel of met het Nederlands team kunnen plaatsen, maar dat lukte niet.

Het wereldbekercircuit biedt een uitweg, want ook de winnaar van het klassement op de rekstok verdient een olympisch startbewijs. Winst bij drie van de acht wedstrijden volstaat voor de eindzege (alleen de beste drie resultaten tellen mee), maar het zou kunnen dat twee turners drie keer winnen.

Het klimaat gaat me wel helpen, mits de rook de goede kant op waait.

Epke Zonderland

En juist dát scenario doet zich voor in Zonderlands kwalificatietraject. De Japanner Hidetaka Miyachi staat al op drie zeges, Zonderland won twee keer. De Fries moet bij de resterende wedstrijden dus in ieder geval één keer zien te winnen. En dan telt een optelsom van de drie scores: de turner met de hoogste score krijgt een olympisch ticket.

'De druk is enorm'

Zonderland realiseert zich hoe belangrijk de wedstrijden worden. "Je bent niet alleen bezig met nog één keer winnen, het moet met een heel, heel dikke oefening."

"De druk is enorm. Maar soms is dat prettiger als je uit een heel benarde positie komt, zoals nu, want je bent met alles blij als het de goede kant op gaat. Als je een topvoorbereiding hebt gehad, is de druk groter, misschien is dat mijn voordeeltje op dit moment."

In de video licht Zonderland zijn strijd met de Japanner toe:

Zonderland over strijd met concurrent Miyachi: 'Ik kan topscores halen'

Programma wereldbekers

Datum Locatie
20-23 februari Melbourne (Aus)
12-15 maart Bakoe (Aze)
18-21 maart Doha (Qat)

Over ruim een maand turnt Zonderland in Melbourne de eerste van drie wereldbekers. Deze week al vliegt hij naar Australië. "We hebben eerst een trainingskamp van vier weken, gelukkig in een gebied waar ze wat minder last schijnen te hebben van de rooklucht. Ik hoop dat de lucht een beetje fris is; dat kan ik wel gebruiken", lacht hij.

"De herfst die we al een paar maanden hebben, is niet bevorderlijk voor mijn fitheid. Ik heb al vaker ervaren dat ik sneller herstel bij zon en droge lucht. Ik heb veel verkoudheidjes gehad en die kan ik niet gebruiken. Het klimaat gaat me wel helpen, mits de rook de goede kant op waait."

Olympisch- en wereldkampioen

In 2008 (Peking) deed Zonderland voor het eerst mee aan de Spelen, vier jaar later pakte hij in de Londen olympisch goud. In Rio de Janeiro viel hij, net als in Peking, in de finale van de rekstok.

2012: Zonderland met zijn gouden olympische medaille

In 2013 pakte Zonderland zijn eerste wereldtitel. Ook in 2014 en 2017 won de Fries goud op de wereldkampioenschappen. Vier keer werd hij uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. Daarmee is hij met Anton Geesink en Ard Schenk recordhouder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl