NOS Nieuws

Spotify komt met playlists voor honden en katten (en hamsters en iguana's)

Muziekstreamingdienst Spotify heeft een nieuwe doelgroep op het oog: huisdieren. Het Zweedse bedrijf biedt vanaf vandaag speciale playlists en een podcast aan waarnaar honden en katten kunnen luisteren als hun baasjes de deur uit zijn.

Het idee is niet nieuw. Al in 1909 kwam platenlabel His Masters Voice met het logo van een hond die schijnbaar de stem van zijn baasje uit de grammofoon hoort komen. Spotify geeft er nu een eigentijdse draai aan, nadat uit een enquête was gebleken dat 74 procent van de Britse hondenbezitters wel eens muziek afspeelt voor hun huisdier.

Waar kunnen de dieren naar luisteren? De Pet Playlists - niet alleen voor honden en katten, maar ook voor hamsters, vogels en iguana's - werken met algoritmes. Nadat je hebt aangegeven of je dier energiek is, of juist relaxed, verlegen of sociaal, nieuwsgierig of juist niet, wordt er een playlist gegenereerd (mede gebaseerd op de muzieksmaak van het baasje).

De speciale hondenpodcast (My Dog's Favourite Podcast) gaat nog verder. Die bevat naast rustgevende muziek ook liefdevolle boodschappen en complimentjes voor de hond, ingesproken door acteurs. Dat alles moet leiden tot minder stress bij de dieren. Sommige honden kampen met verlatingsangst als ze alleen worden gelaten.

In de app kunnen baasjes een playlist aanmaken voor hun huisdier

Hondenkenner Martin Gaus gelooft niet zo in de heilzame werking van muziek en sussende woordjes uit een luidspreker, tenminste niet als het erom gaat angstige honden te kalmeren. "Honden zijn heel sociaal en als de baas weggaat is de roedel niet compleet. Dan kunnen ze gaan blaffen en worden de buren boos."

Sommige honden hebben dan wel baat bij een muziekje, zegt Gaus, maar alleen als dat al langer aanstond. "Wat mensen vaak doen: als de muziek al de hele dag aanstaat, laten ze die aanstaan als ze weggaan. Maar het moet geen heavy metal zijn. Ik denk niet dat dat werkt."

Speciale hennepolie of kalmerende tabletten en sprays hebben volgens Gaus meer effect dan muziek. "Er zijn dieren die goed op muziek reageren, maar meestal zijn het sprookjes."

Harp kalmeert

Toch is uit Brits onderzoek wel gebleken dat honden wel verschil horen tussen verschillende soorten muziek, weet Karen Hartog van de Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden. "Van metal worden ze onrustig, van harpmuziek juist kalm."

Of het genoeg is om een hond in paniek te kalmeren is de vraag. "Vaak is er een combinatie nodig van verschillende dingen: gedragstherapie, ondersteunende medicatie en muziek kunnen daar zeker bij helpen. Maar het is geen wondermiddel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl