Xavier Mbuyamba
NOS Voetbal

Nederlands talent Mbuyamba (18) traint mee met vedetten Barcelona

Xavier Mbuyamba zal deze dag niet snel meer vergeten. Het Nederlandse voetbaltalent stond woensdag ineens op het trainingsveld met de vedetten van het grote FC Barcelona.

Quique Setién, de nieuwe trainer van de Catalaanse club, had bij zijn derde trainingssessie de 18-jarige Maastrichtenaar en de één jaar jongere Spanjaard Jaume Jardí van de Onder 19-ploeg bij de groep gehaald.

Xavier Mbuyamba bij MVV

Mbuyamba maakte afgelopen zomer een opmerkelijke transfer van MVV Maastricht naar Barcelona. De jonge centrale verdediger sloot daar aan bij het Onder 19-elftal van de Catalaanse club.

Nederlandse moeder en Congolese vader

Mbuyamba, zoon van een Nederlandse moeder en Congolese vader, debuteerde al op zijn zestiende in het eerste elftal van MVV. Verder trainde hij al eens mee bij Chelsea. Engelse kranten schreven toen over 'de nieuwe Virgil van Dijk'.

De 1,96 meter lange Mbuyamba kon in Londen een meerjarig contract tekenen, maar de transferban voor Chelsea gooide roet in het eten.

November 2019: Xavier Mbuyamba bij Oranje onder 19 jaar

Mbuyamba heeft een mooi voorbeeld aan generatiegenoot Ansu Fati (17). Hij maakt dit seizoen furore in het eerste elftal van Barcelona. "Ik denk dat Barcelona 1 over een paar jaar wat nieuws moet hebben qua centrale verdedigers. En ik hoop dat ik er dan sta", zei Mbuyamba onlangs.

Wel Reis, geen Van Beijnen meer

Naast Mbuyamba speelt ook Ludovit Reis in de jeugdafdeling van FC Barcelona. De middenvelder kwam afgelopen zomer over van FC Groningen. Hij speelt hoofdzakelijk in het beloftenelftal van de Catalaanse club.

Mike van Beijnen maakte in de eerste helft van het seizoen deel uit van Barcelona B, maar is inmiddels al weer vertrokken. De 20-jarige rechtsback, die afgelopen zomer een verrassende transfer maakte van NAC Breda naar Barcelona, vervolgde eind december zijn loopbaan zonder ook maar een minuut in actie te zijn gekomen in Spanje, bij het Turkse Gençlerbirligi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl