Waterpolosters na ruime zege op Italië zeker van kwartfinales op EK

Nederlandse waterpolosters declasseren Italië

De Nederlandse waterpolosters hebben bij de EK in Boedapest ook hun derde groepsduel gewonnen. Italië, in het verleden meer dan eens een kwelgeest, werd met 10-4 verslagen door de titelverdediger.

Na twee opwarmertjes tegen Israël (22-3) en Duitsland (23-3) vormde de confrontatie met Italië de eerste echte test voor Oranje, dat in 2019 van de zeven duels met de Zuid-Europese opponent er vier verloor. De ploeg begon nerveus aan de wedstrijd en moest in het eerste kwart twee keer een achterstand wegwerken: 2-2.

Goed keeperswerk

In het volgende kwart had Nederland maar twee minuten nodig om via Maud Megens (tweemaal) en Bente Rogge afstand te nemen van de Italiaansen, die enkele keren op goed keeperswerk van Debby Willemsz stuitten. Halverwege het duel leidde Oranje met 6-4.

Brigitte Sleeking legt aan

Na de pauze kreeg Megens al snel de kans de marge weer op drie te brengen, maar ze miste een penalty. Nog geen minuut later wist ze na een snelle uitbraak alsnog 7-4 te maken, onderweg Roberta Bianconi, die al drie Italiaanse doelpunten voor haar rekening had genomen, een derde fout en dus een uitsluiting bezorgend.

In Langs de Lijn En Omstreken vertelde Maud Megens haar verhaal van de wedstrijd.

Daarmee was de angel uit de Italiaanse ploeg, die eerder deze week getroffen was door voedselvergiftiging en wellicht mede daardoor een kansloze 16-10 nederlaag had geleden tegen Spanje.

Feller en uitgekookter

Het fellere en uitgekooktere Nederland begon met een 9-4 voorsprong aan het laatste kwart en speelde het duel beheerst uit. Megens bepaalde met haar vijfde doelpunt van de wedstrijd de eindstand op 10-4.

Door de zege weet Nederland, met nog wedstrijden tegen Frankrijk en Spanje voor de boeg, zich zeker van de kwartfinales en stevent het af op minstens de tweede plaats in de eindstand van groep B. Daardoor zal Oranje op dit EK, waar één ticket voor de Olympische Spelen te verdienen is, het sterke Spanje, dat de trip naar Tokio al op zak heeft, niet voor de finale opnieuw kunnen treffen.