In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Heidebrand Drents-Friese Wold levert zeldzame paddenstoelen op

  • Ronald Morsink
  • Ronald Morsink
  • Ronald Morsink

In Nationaal Park Drents-Friese Wold zijn zeldzame paddenstoelensoorten ontdekt. Het natuurgebied had in 2018 te maken met een grote brand waarbij 75 hectare in de as werd gelegd. Die brand leverde ook nieuwe natuur op.

Anderhalf jaar lang werd op heidegebied Doldersummerveld onderzoek gedaan naar brandplekpaddenstoelen. Dat zijn paddenstoelen die alleen groeien op een verkoolde bodem en dus afhankelijk zijn van brand.

Het onderzoek leverde verschillende zeldzame soorten op, zoals de violette brandplekbekerzwam, het spinragkuddeschijfje en de brandplekbundelzwam. Ook werd een soort ontdekt, die twee weken eerder ook al werd gevonden in Enschede. Het gaat om de myrmaecium rubricosum. Die paddenstoel heeft nog geen Nederlandse naam. Volgens het Drentse Landschap is het niet specifiek een brandplekpaddenstoel. "Het is een soort die gedijt in de door de brand gecreëerde omstandigheden."

Snel herstel

Het Doldersummerveld herstelt zich volgens Het Drentse Landschap verrassend snel van de brand. "Het is amper te zien waar het vuur heeft gewoed. De hoop is dat de heide in het gebied ook weer zal terugkeren", schrijft de stichting. Het duurt nog wel een paar jaar voordat de slangen- en vlinderpopulatie weer op peil is, schrijft RTV Drenthe. Bij de brand gingen veel dieren dood, zoals ringslangen, adders en hazelwormen.

Advertentie via Ster.nl