Het hof in Den Bosch, waar vandaag de zaak wordt behandeld ANP

Voor het Gerechtshof in Den Bosch heeft het Openbaar Ministerie vandaag tbs met voorwaarden geëist tegen een moeder uit Amersfoort. Zij wordt verdacht van doodslag. Twee van haar baby's werden ruim vijf jaar geleden dood aangetroffen in haar huis.

RTV Utrecht meldt dat het OM ook een jaar (deels voorwaardelijke) gevangenisstraf heeft geëist. De kans is klein dat de vrouw terug de cel in moet omdat ze al 231 dagen in voorarrest heeft gezeten.

Het is de derde keer dat de moeder (40) van de twee kinderen terechtstaat. Eerder werd ze door de rechtbank in Utrecht en het hof in Arnhem vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Maar de Hoge Raad verwees de zaak terug naar het hof in Den Bosch. De raad vindt dat duidelijk moet worden of het handelen van de vrouw de dood van de baby's tot gevolg had.

In plastic gewikkeld

De moeder meldde zich in 2014 zelf bij de politie. In haar huis trof de politie de overleden kinderen aan. De lijkjes waren in plastic gewikkeld en zaten in een beautycase en een koektrommel. De baby's zouden in 2002 en in 2004 geboren zijn. Destijds rookte de moeder veel. Ook gebruikte ze cocaïne en was ze psychiatrisch patiënt.

Zelf verklaarde de vrouw dat haar eerste baby na de geboorte niet bewoog en koud aanvoelde. Een gynaecoloog zei vandaag bij het gerechtshof dat de kans dat de baby destijds dood ter wereld ter wereld kwam "minimaal twee keer zo groot is" als dat het kind levend zou zijn geboren. Ook bij de tweede bevalling denkt de deskundige dat de baby dood ter wereld kwam. "Mijn antwoord is precies hetzelfde als bij de andere baby: ook hier acht ik de kans aannemelijk dat het kind doodgeboren is."

De advocaat-generaal trekt de verklaring van de deskundige in twijfel. Wat hem betreft hoeft de vrouw niet terug de gevangenis maar moet ze zich wel laten behandelen. Het is nog niet bekend wanneer het hof uitspraak doet.

STER reclame