De Keukenhof in volle bloei, vorig jaar Keukenhof

De Keukenhof in Lisse heeft dit jaar 30 procent meer bloembollen aangeplant. 's Werelds bekendste bloemenpark speelt daarmee in op de klimaatverandering. Om te voorkomen dat toeristen straks voor niets komen, worden daarom bollen geplant met verschillende bloeitijden.

"Wij moeten anticiperen op hoge temperaturen door meer bollen te planten die wat vroeger en wat later bloeien", zegt directeur Bart Siemerink bij Omroep West na berichtgeving van NU.nl. "Er komen mensen vanuit de hele wereld voor dit typisch Hollandse park, dus dan willen wij ook zeker weten dat er heel veel in bloei staat."

Zijn attractie heeft direct te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Siemerink wijst erop dat het op dit moment veel te zacht is voor de tijd van het jaar. "De bollen in ons park hebben met 11 graden al het gevoel dat we midden in de lente zitten. Je ziet de laatste jaren al dat het weer wispelturiger wordt. Een jaar geleden stond ik twee weken voor de opening nog op de schaats."

Risicospreiding

Inmiddels hebben de eerste narcissen en krokussen hun kop al opgestoken. Dat is niet de bedoeling. Het park gaat pas op 21 maart open voor publiek. Met vooruitziende blik heeft Siemerink daarom tussen begin oktober en eind december veel vroeg- en laatbloeiers laten aanplanten. "Dat betekent voor ons meer risicospreiding door meer te bollen te planten met verschillende bloeitijden."

Siemerink geeft toe dat hij het park ook eerder zou kunnen openen. Maar dat doet hij niet. "Heel veel mensen boeken hun reis ver van tevoren dus onze openingsdata zijn al zo'n anderhalf of twee jaar bekend. Wij gaan dus echt pas open op 21 maart en sluiten weer op 10 mei." De attractie trekt jaarlijks ongeveer een miljoen bezoekers.

STER reclame