Afrojack staat met 135 shows in het buitenland op de eerste plaats
NOS Nieuws

Nederlandse muziek blijft groeien als exportproduct: 216 miljoen in 2018

Nederlandse muziek doet het nog steeds goed als exportproduct. In 2018 werd er ruim 216 miljoen euro aan inkomsten gegenereerd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Buma Cultuur, dat jaarlijks de exportwaarde van de Nederlandse muziek in kaart brengt.

Bijna driekwart van de buitenlandse inkomsten komt uit dancemuziek. Vooral dj's als Afrojack, Tiësto, Armin van Buuren en Martin Garrix dragen flink bij aan de export.

Het bedrag is gebaseerd op buitenlandse inkomsten uit optredens (174 miljoen), rechten (29 miljoen) en opnamen (13 miljoen). Er werden 1319 artiesten onderzocht. 963 van hen waren actief in het buitenland, in 82 landen.

Dj Tiësto blijft ook in het buitenland populair

In 2017 werd voor het eerst de grens van 200 miljoen euro gepasseerd. Ook toen kwam het merendeel uit de dancemuziek. De voortdurende groei en ontwikkeling daarvan in Noord-Amerika is sinds 2009 een belangrijke factor.

Maar Nederlandse artiesten zijn ook steeds populairder in Azië. Vooral China is ontdekt als land waar kansen liggen voor dj's. "Daar zien we de grootste stijging", zegt Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur.

Niet alleen dance, of voluit electronic dance music (EDM), verkoopt goed in het buitenland. "Nederlandse hiphop wordt ook steeds populairder", zegt Helmink. "Vooral in België slaat het aan. Daar zien we een verdubbeling van het aantal optredens."

Rappers als Lil' Kleine, Gers Pardoel, Boef en Ronnie Flex doen het al een aantal jaar goed in België:

Maar ook rock blijft onverminderd succesvol in andere landen. Symfonische-metalband Within Temptation trekt al jaren volle zalen in het buitenland. Volgens zangers Sharon den Adel zitten hun fans over de hele wereld verspreid. "In Duitsland zijn we groot, maar ook in Noord- en Zuid-Amerika en in Japan."

De band heeft vanaf het begin af aan al de focus op het buitenland gehad. "We weten dat we muziek maken voor een bepaalde niche, die niet altijd even radiovriendelijk is. We wilden geen concessies doen in onze creativiteit dus we vonden dat we een zo groot mogelijk publiek moesten aanboren. Dat kan alleen in het buitenland."

Verder blijft violist André Rieu een van de grootste mannelijke solo-artiesten ter wereld. Met zijn populair-klassieke muziek weet hij al jaren enorme shows neer te zetten. In 2018 ging hij met 71 shows de wereld rond. Hij stond onder meer in Mexico, Israël, de VS, Argentinië en Australië.

Ook klassiekers uit het popverleden brengen nog steeds geld op. Venus van Shocking Blue en Radar Love van Golden Earring staan ook in het buitenland in het collectieve muziekgeheugen gegrift. En de redelijk recente hit Waves van Mr. Probz uit 2014 mag volgens Buma Cultuur tot een klassieker worden gerekend die het goed doet over de grenzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl