Alex Cora in actie als manager van Boston Red Sox EPA

De Amerikaanse honkbalclub Boston Red Sox heeft manager Alex Cora ontslagen vanwege diens betrokkenheid bij de 'spygate'-affaire rond Houston Astros. Cora was coach bij de Astros in 2017 toen de club zich schuldig maakte aan het stelen van aanwijzingen van de tegenstanders met behulp van camera's.

In het rapport over het schandaal wordt Cora genoemd als sleutelfiguur bij de organisatie en de uitvoering van de fraude. Verwacht wordt dat hij daarvoor een zware straf zal krijgen, maar de Amerikaanse honkbalbond MLB wacht eerst nader onderzoek af.

Voor de Red Sox was het rapport voldoende aanleiding om hun manager de laan uit te sturen. "Het is een trieste dag voor ons, Alex was een geliefde werknemer", liet de club weten. Met Cora wonnen de Red Sox in 2018 de World Series door in de finale Los Angeles Dodgers te verslaan.

Forse straffen

Maandag kregen de hoofdcoach en directeur van Houston Astros, A.J. Hinch en Jeff Luhnow, al forse sancties opgelegd voor de fraude in 2017, toen de club de World Series won. Beiden zijn voor een jaar geschorst en werden door de Astros ontslagen.

De club krijgt bovendien een boete van vijf miljoen dollar en verliest het recht om in 2020 en 2021 mee te doen aan de eerste twee rondes van de zogeheten draft pick, waar clubs de talenten voor het nieuwe seizoen kiezen.

De Astros gebruikten in 2017 camera's om te achterhalen welke tekens tegenstanders elkaar gaven, waardoor de club wist welke ballen de pitchers van plan waren te gooien. Vanuit de dug-out werd die informatie aan de slagman doorgegeven door met een honkbalknuppel op een vuilnisbak te slaan.

STER reclame