Na de overlast door de rooklucht brak er noodweer los in Melbourne
NOS Sport

Weer problemen Australian Open: regen in Melbourne en kritiek zwelt aan

Ook op de tweede dag van de kwalificaties voor de Australian Open heeft de vervuilde lucht in Melbourne, als gevolg van de bosbranden, voor problemen gezorgd. De partijen van woensdag begonnen met drie uur vertraging omdat de luchtkwaliteit aan het begin van de dag te slecht was.

"De omstandigheden op Melbourne Park worden continu in de gaten gehouden", liet de organisatie weten. Daarbij wordt nauw samengewerkt met een medisch team, meteorologen en wetenschappers.

In de loop van de dag werden de omstandigheden iets beter en kon er toch worden getennist, al was de lucht verre van schoon. Enkele uren later moest het spel echter opnieuw worden stilgelegd, dit keer vanwege hevig noodweer.

Noodweer in Melbourne: kwalificaties Australian Open weer gehinderd

Dinsdag liep de eerste ronde van de kwalificatie voor het eerste grandslamtoernooi van het jaar ook al vertraging op. Uiteindelijk gingen de tennissers alsnog de baan op, maar er was ook veel kritiek.

De Nederlandse speelster Richèl Hogenkamp, die werd uitgeschakeld, klaagde over trekkende ogen en de Sloveense Danila Jakupovic moest de strijd zelfs huilend staken vanwege benauwdheidsverschijnselen.

Kritiek, ook op toppers

De kritiek op de organisatie van de Australian Open zwol woensdag verder aan, met name ook op het besluit om het kwalificatietoernooi ondanks alles toch door te laten gaan. Maar ook spelers als Rafael Nadal en Roger Federer moesten het ontgelden. De Canadese tennisser Brayden Schnur had er geen goed woord voor over dat Nadal en Federer zich niet hebben laten horen over de slechte speelomstandigheden.

"Het moet van de grote jongens komen, Rafael en Roger zijn een beetje egoïstisch en denken alleen aan zichzelf en hun carrière. Ze denken niet aan de sport en doen niet datgene wat goed is voor het tennis: ze moeten zich hierover laten horen."

Schnur verklaarde dat de omstandigheden waarin hij moest spelen "honderd procent niet normaal waren" en dat hij "een ongelooflijke droge keel" had. "We zijn slechts qualifiers, dus ze willen ons gewoon op de baan hebben."

Benefiet

Nadal en Federer kwamen wel in actie op een benefietwedstrijd, waar onder anderen ook Novak Djokovic en Serena Williams hun opwachting maakten. Nadal en Federer zegden ruim 170.000 dollar, zo'n 152.000 euro, toe aan de slachtoffers van de bosbranden in Australië.

In totaal bracht de benefiet 'Rally for Relief' zo'n drie miljoen euro op.

Tennissterren zamelen geld in voor slachtoffers branden Australië

Nederlands succes

Toen er woensdag eenmaal wel konden worden gespeeld, was er wel Nederlands succes te melden. Lesley Pattinama-Kerkhove en Tallon Griekspoor bereikten de tweede ronde van het kwalificatietoernooi.

Pattinama-Kerkhove versloeg de Spaanse Eva Guerrero Alvarez in twee sets: 6-1, 7-6 (5). Griekspoor was in twee sets te sterk voor de Spanjaard Guillermo García-López: 6-3, 6-2. De partij van Indy de Vroome moest vanwege het noodweer worden uitgesteld, zij speelt donderdag pas tegen de Spaanse Lara Arruabarrena.

Enkele andere sportevenementen rond Melbourne gingen woensdag helemaal niet door, waaronder regionale tennistoernooien en paardenraces. Het hoofdtoernooi van de Australian Open begint komende maandag.

Kijk hieronder naar de problemen die de rooklucht dinsdag in Melbourne veroorzaakte.

Bij de Australian Open wordt er gewoon getennist in de rooklucht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl