ANP

Goedemorgen! De eerste verdachte van de moord op advocaat Derk Wiersum staat voor de rechter en in Washington wordt de eerste fase van het handelsakkoord tussen de VS en China ondertekend.

Vanochtend is het eerst op veel plaatsen droog met in het oosten ook nog wat zon. Later is het bewolkt en valt overal weer wat regen. Het blijft met zo'n 10 graden zeer zacht.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag begint de rechtszaak tegen de eerste verdachte van de moord op advocaat Derk Wiersum. De zitting vindt in de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam plaats. Lees hier hoe deze moord Nederland veranderde.
  • En de handelsoorlog tussen China en de VS is bijna voorbij. De eerste fase van het handelsakkoord tussen de twee landen wordt vandaag in Washington ondertekend door president Trump en de Chinese premier Liu He. Dit vormt de basis voor een uiteindelijk handelsakkoord.
  • De waterpolovrouwen hebben om 17.30 uur op de EK in Boedapest hun derde groepswedstrijd. Na de opwarmertjes tegen Israël en Duitsland kruist de titelverdediger nu de degens met de eerste opponent van formaat: Italië. Dat duel is rechtstreeks te zien via de stream op NOS.nl en in de NOS-app en later in samenvatting in het Sportjournaal en het late NOS Journaal.

Wat heb je gemist?

Opnieuw is het aantal geregistreerde gevallen van inbraak en zakkenrollerij fors gedaald, maar de politie krijgt wel veel meer meldingen van online oplichting. Dat blijkt uit de misdaadcijfers van 2019.

Het aantal bij de politie bekende gevallen van online fraude steeg met 31 procent ten opzichte van vorig jaar. "We hebben nog gekeken of we anders zijn gaan meten", zegt korpschef Erik Akerboom tegen het AD. "Maar dat blijkt niet het geval. De enige verklaring die we hebben, is dat er steeds meer online wordt gekocht. Dus neemt ook de fraude toe."

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit

Het heeft de afgelopen maanden zo'n 10 procent meer geregend dat normaal. Die neerslag heeft er in het grootste deel van Nederland voor gezorgd dat de grondwaterstand weer op peil is. Toch is het in het oosten nog altijd te droog. Daar geldt daarom nog altijd een sproeiverbod.

Het probleem doet zich met name voor in gebieden die hoger liggen en waar de grond in slechte staat verkeerd. Het grondwater moet hier verder stijgen, en de regen wordt in deze grond niet goed vastgehouden.

Jane Alblas, woordvoerder van de Unie van Waterschappen, vreest dat die droogte de hele winter een zorg blijft. "Ik vind het ook niet leuk, maar het zal flink moeten regenen over een langere periode om weer een beetje op niveau te komen."

Een beek in het landbouwgebied nabij het Achterhoekse Halle staat bijna droog ANP

Fijne dag!

STER reclame