Door een grote explosie in een chemische fabriek in de Spaanse stad Tarragona is zeker een dode gevallen. Zeker negen mensen raakten gewond, melden de autoriteiten. Een medewerker van de chemische fabriek wordt nog vermist, maar het zou kunnen dat die persoon op het moment van de explosie niet in het pand was.

De dode is volgens de hulpdiensten niet in de fabriek gevallen, maar in een nabijgelegen appartementencomplex. Volgens Spaanse media kwam die persoon om het leven toen het gebouw gedeeltelijk instortte door de schokgolf die de explosie veroorzaakte.

Hoe de explosie kon gebeuren is nog niet bekend. Er zouden geen giftige stoffen in de omgeving zijn vrijgekomen, maar uit voorzorg moeten honderdduizenden inwoners in de wijde omgeving binnenblijven en de ramen en deuren gesloten houden.

Een beveiligingscamera filmde de explosie:

Moment van explosie chemische fabriek Spanje

Op beelden die op sociale media zijn geplaatst, is te zien hoe er rond 18.40 uur een enorme, ruim 10 seconden durende explosie is bij het chemische bedrijf. Daarna volgen nog enkele ontploffingen en breekt er brand uit. De brand is inmiddels geblust.

De politie heeft de omgeving van de chemische fabriek afgezet. Ook is het treinverkeer in het gebied rond Tarragona stilgelegd, meldt het Spaanse spoorwegbedrijf Renfe.

De Catalaanse president Torra, vicepresident Aragonès en minister Buch van Binnenlandse Zaken zijn volgens Spaanse media naar de plek gegaan waar de explosie plaatsvond.

STER reclame