Benedictus geeft Robert Sarah zijn kardinaalsring AFP

De vorige paus, Benedictus XVI, wil niet meer als co-auteur vermeld staan in een omstreden nieuw boek. In het werk staat dat het celibaat heilig is en dat daar niet aan mag worden getornd. De huidige paus, Franciscus, overweegt juist om in afgelegen gebieden ook getrouwde mannen de mogelijkheid te geven om priester te worden. Hiermee hoopt hij het tekort aan priesters op te lossen.

De privé-secretaris van Benedictus zegt dat de indruk is gewekt dat de gepensioneerde paus zich wilde bemoeien met het beleid van de huidige paus. Maar Benedictus' naam zou zonder diens toestemming zijn gebruikt.

Auteur: vrijwillig meegeschreven

De schrijver van het boek, kardinaal Robert Sarah, spreekt dat tegen. Volgens Sarah wist Benedictus heel goed dat het om een boek ging en heeft hij daar vrijwillig aan meegeschreven. "Dat hij dat niet zou weten is een abjecte leugen", zegt hij.

Gisteren publiceerde Sarah via Twitter brieven van de voormalige paus die hun nauwe samenwerking zouden aantonen.

Toch zijn daar volgens Vaticaan-kenner Andrea Vreede wel vraagtekens bij te plaatsen. "De oude paus is een hele fragiele, broze man van 92 die half blind is. Ook kan hij nauwelijks meer praten, dus kan hij dan nog wel hele teksten dicteren? Als je het zo bekijkt, komt het woord 'manipulatie' wel in gedachten."

"Sarah lijkt zijn hand flink te hebben overspeeld", aldus Vreede. "Hij dacht waarschijnlijk goed te scoren met een boek met de naam van Benedictus op de omslag. Maar nu heeft de man die het boek belang moest geven zich teruggetrokken."

Ondanks alles ligt het boek morgen in de winkels. Op de omslag wordt Robert Sarah als schrijver vermeld, en ook de medewerking van Benedictus. Verder is de naam van Benedictus geschrapt uit de inleiding en de conclusie van het boek.

STER reclame