Consumentenvuurwerk in een vuurwerkhal
NOS NieuwsAangepast

Ook CDA en VVD nu voor verbod op knalvuurwerk

Regeringspartijen VVD en CDA verzetten zich niet meer tegen een verbod op knalvuurwerk. De CDA-fractie heeft vandaag over de afgelopen jaarwisseling gesproken en vindt nu ook dat dit soort consumentenvuurwerk toch te gevaarlijk is. Ook de VVD-fractie is om. "Siervuurwerk mag nog wel. Op de rest moet je ingrijpen", zei VVD-fractievoorzitter Dijkhoff na afloop van de fractie.

Het CDA heeft zich lang tegen een verbod op knalvuurwerk verzet. De fractie wilde alleen dat zware vuurpijlen en zogenoemde singleshots uit de handel gaan, omdat vooral die een dreiging vormen voor omstanders en hulpverleners. De dag na de jaarwisseling zei CDA-woordvoerder Van Dam nog dat zijn partij tegen een verbod op al het knalvuurwerk is, omdat dat volgens hem niet te handhaven is.

Knalvuurwerk

Hij sprak van een papieren tijger. "Het heeft geen zin om meer te verbieden als je niet handhaaft", zei Van Dam. Ook regeringspartij VVD zag niets in de oproep van korpschef Akerboom om gevaarlijk knalvuurwerk uit Nederland te verbannen.

De twee andere coalitiepartijen, D66 en de ChristenUnie, en bijna alle andere partijen in de Tweede Kamer maakten vorige week al duidelijk dat er een verbod moet komen op knalvuurwerk en vuurpijlen. De jaarwisseling was met 9300 incidenten zo uit de hand gelopen, dat er snel iets moet gebeuren.

Door de druk van de meerderheid van de Tweede Kamer, maar ook van burgemeesters, de brandweer en politie zei het kabinet afgelopen vrijdag "dat het zo niet verder kon". Het afsteken van vuurwerk moet worden ingeperkt, maar dat moet wel handhaafbaar en uitvoerbaar zijn, zei ook premier Rutte nadrukkelijk. De komende weken gaat het kabinet in gesprek met allerlei organisaties.

Lol

Vandaag voegen dus de VVD- en CDA-Kamerleden zich bij de voorstanders van een gedeeltelijk verbod. Want siervuurwerk moet nog verkocht kunnen worden, benadrukt VVD-fractievoorzitter Dijkhoff. "Mensen moeten kunnen blijven genieten van siervuurwerk. Je moet nog wel lol kunnen hebben."

"Voortschrijdend inzicht", noemt Dijkhoff het feit dat de VVD-fractie zijn standpunt heeft veranderd. "Een standpunt moet geen dogma worden." Op zijn Facebook-pagina gaf Dijkhoff vorige week al een hint toen hij schreef "niet doof en blind te zijn" voor de oproepen van burgemeesters, oogartsen en hulpverleners.

Door het nieuwe standpunt van VVD en CDA zijn in de Tweede Kamer alleen PVV en Forum voor Democratie nog tegen het knalvuurwerkverbod. PVV-leider Wilders wijst erop dat er veel te weinig agenten zijn om de maatregel te handhaven. "Verbieden wordt dan gedogen." Volgens Forum lijden de goeden onder de kwaden. Die partij ziet veel meer in het verhogen van de straffen voor illegaal vuurwerk en relschoppers.

Politie: handhaving geen probleem

"We zijn erg blij dat het vuurwerkverbod er komt, het is een mooie stap vooruit", zegt een woordvoerder van de korpsleiding van de politie. "Wat betreft de handhaving voorzien we geen probleem: het wordt er alleen maar duidelijker op. Als je nu iemand met een rotje of vuurpijl ziet lopen weet je dat die fout zit. Voorheen was dat ook verboden voor Oudejaarsdag 18.00 uur, maar het was wel overal te koop. Straks kun je knalvuurwerk niet meer kopen in Nederland. Dat scheelt enorm."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl