Het gemeentehuis van Kapelle Omroep Zeeland

De gemeente Kapelle gaat op zoek naar een nieuwe, tijdelijke burgemeester. Het is een noodoplossing omdat de huidige waarnemend burgemeester in maart vertrekt en de zoektocht naar een vaste burgemeester al twee jaar vruchteloos is.

Burgemeester Anton Stapelkamp vertrok eind 2017. Sindsdien neemt Huub Hieltjes waar. Twee keer was er een sollicitatieronde, maar uit bijna veertig brieven kwam geen geschikte burgemeesterskandidaat naar voren. Volgens de vertrouwenscommissie voldeed niemand aan het door de gemeenteraad opgestelde profiel.

Waarnemer Hieltjes wordt nu burgemeester in de Gelderse gemeente Duiven, en nu hij vertrekt begint de tijd te dringen. Raadsleden van Kapelle spraken gisteren met de commissaris van de koning en de uitkomst van dat overleg is dat er een nieuwe waarnemer moet komen.

Het is nu tijd voor rust, pas op de plaats.

CDA-gemeenteraadslid in Kapelle

"Het is nu tijd voor rust, pas op de plaats. Op korte termijn weer de vacature openstellen vinden wij niet zinvol. Een periode van minimaal een jaar vinden wij nodig om te resetten", zegt een gemeenteraadslid van het CDA tegen Omroep Zeeland.

Waarom er maar geen nieuwe burgemeester gevonden kan worden, is onduidelijk. De vertrouwenscommissie heeft zelf ook geen duidelijke verklaring, "maar we zien wel dat er meer gemeenten zijn die er langer over doen om een passende kroonbenoemde burgemeester te vinden".

Kritiek op vertrouwenscommissie

Een van de sollicitanten voor de functie klapte vorige week uit de school. In een interview met Omroep Zeeland uitte hij kritiek op de vertrouwenscommissie. Oud-Europarlementariër Lucas Hartong (PVV) stelde zich twee keer kandidaat, maar mocht niet op gesprek komen.

"De commissaris van de koning maakt de eerste selectie en geeft een aantal namen door", zegt Hartong. "Die kandidaten zijn afgewezen door de vertrouwenscommissie. Het gekke is dat ze vervolgens geen andere sollicitanten meer hebben uitgenodigd. Dat zou ik wél gedaan hebben."

STER reclame