EPA

De Filipijnse vulkaan Taal blijft onrustig. De berg spuwt nog steeds lava, as en stoom de lucht in. Vulkanologen vrezen dat een nieuwe grotere uitbarsting nabij is.

Bij de vulkaan barsten steeds meer spleten met lava open. Ook neemt het aantal aardbevingen in het gebied toe, sinds de vulkaanuitbarsting zondag begon.

Het Filipijnse Instituut voor Vulkanologie en Seismologie verhoogde het dreigingsniveau toen al naar niveau 4, het op één na hoogste niveau. Dat duidt erop dat een gevaarlijke uitbarsting binnen enkele uren of dagen kan plaatsvinden.

Tienduizenden mensen zijn geëvacueerd uit de omgeving van Taal, voornamelijk omdat de vulkanische as gevaarlijk kan zijn. Alle overheidsgebouwen zijn gesloten en scholen in nabijgelegen dorpen en steden, waaronder de hoofdstad Manila, gaan vooralsnog niet open.

Ook veel ondernemers hebben hun zaak moeten sluiten:

Ondernemers moeten bedrijf sluiten na vulkaanuitbarsting

De vulkaan Taal is met een hoogte van 311 meter betrekkelijk klein. De laatste keer dat hij tot uitbarsting kwam was in 1965. Toen kwamen honderden mensen om het leven.

De Filipijnen liggen in de zogenoemde Ring of Fire, een gebied waar veel vulkanisme en aardbevingen plaatsvinden. De Taal is naar Filipijnse begrippen een van de minst actieve vulkanen. Het is wel een complexe vulkaan, waarvan uitbarstingen in het verleden maanden hebben geduurd.

De vulkaan trekt normaal gesproken veel toeristen, vanwege de ligging aan een meer.

STER reclame