AFP

Goedemorgen! In Frankrijk wordt opnieuw actiegevoerd tegen de pensioenplannen van de regering. En in eigen land ontvangt het koningspaar bus- en trambestuurders in het Paleis op de Dam voor een nieuwjaarsontvangst.

Vandaag is het bewolkt en nat. In het noordwesten wordt het later af en toe droog met kans op zon. Het waait stevig en het 9 tot 11 graden is het zeer zacht. Ook de komende dagen blijft het zeer zacht, donderdag is het wel droog met zon.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Parijs wordt opnieuw gedemonstreerd tegen de pensioenplannen van de Franse regering. Meerdere vakbonden hebben opgeroepen tot acties. De Franse regering en sociale partners willen vandaag ook weer praten over de plannen om de pensioenleeftijd naar 64 jaar te verhogen. Premier Philippe had afgelopen weekend gezegd dat het plan wat hem betreft kan worden afgezwakt.
  • Leden van zestig natuur- en boerenorganisaties lopen in een wandeling van 10 kilometer naar Den Haag. Ze gaan bij minister Schouten pleiten voor meer beleid gericht op duurzame landbouw.
  • En in het Paleis op de Dam houden koning Willem-Alexander en koningin Máxima de nieuwjaarsontvangst. Dit jaar zijn gasten uitgenodigd die werken in het openbaar vervoer. Morgen is er nog een ontvangst, dan voor buitenlandse diplomaten.

Wat heb je gemist?

De Arnhemse recherche die in de jaren 90 de 'Arnhemse villamoord' onderzocht, heeft belangrijke informatie verzwegen voor de rechter. Een informant in het criminele circuit wees twee mannen aan die betrokken zouden zijn geweest bij de moord, en dat was bepalend voor het onderzoek.

Toch hielden de recherche en de officier van justitie deze bron geheim voor de rechter-commissaris, blijkt uit een documentaireserie die de KRO-NCRV uitzendt. De rechter-commissaris moet toetsen of de opsporing volgens de regels verloopt.

Enkele veroordeelden willen dat de zaak wordt heropend. "Het is een doodzonde om die informatie bewust weg te houden bij de rechter en de verdediging", aldus hun advocaat Paul Acda.

Ander nieuws uit de nacht:

  • De grootste Duitse marineorder ooit, is binnengehaald door de Nederlandse scheepsbouwer Damen Shipyards. Het gaat om een miljardencontract voor de bouw van vier fregatten.
  • De Verenigde Staten beschuldigen China er niet langer van de koers van zijn valuta te manipuleren. Dat is een stap richting een handelsovereenkomst die het conflict tussen beide landen moet afkoelen.
  • Parlementair journalist Frits Wester heeft in het tv-programma Jinek openheid van zaken gegeven over zijn drankprobleem. Hij legde zijn werk tijdelijk neer en ging naar een afkickkliniek in Zuid-Afrika. Nu keert hij terug op de Haagse redactie van RTL Nieuws.

En dan nog even dit

De coming out van NikkiTutorials maakt wereldwijd veel reacties los. Nikkie de Jager, zoals de youtuber eigenlijk heet, onthulde in haar eerste video van 2020 dat ze "in het verkeerde lichaam is geboren".

Ze zegt dat mensen haar chanteerden met haar verhaal en dat ze daarom het verhaal naar buiten brengt. "Sinds mijn geboorte denk ik al dat ik een meisje ben", zegt de 25-jarige De Jager in de video. "Ik kon maar niet begrijpen waarom ik een broek aan moest."

De Jager heeft wereldwijd 12,5 miljoen volgers voor haar instructievideo's over make-up en werkt samen met beroemdheden als Lady Gaga en Kim Kardashian.

Belangenorganisatie Transgender Netwerk Nederland reageert enthousiast op de onthulling: "Nu is het groot nieuws in alle media, maar hoe meer bekende mensen vertellen dat ze trans zijn, hoe minder het een onderwerp zal zijn".

Zo bracht de YouTube-ster haar verhaal de wereld in:

'Ik wil kleine Nikkies hiermee inspireren'

Fijne dag!

STER reclame