A.J. Hinch (l) samen met Jeff Luhnow ANP

De organisatie van Major League Baseball (MLB) heeft forse straffen uitgedeeld aan honkbalclub Houston Astros vanwege het stelen van aanwijzingen die tegenstanders van de club elkaar gaven met behulp van technische middelen. Hoofdcoach A.J. Hinch en directeur Jeff Luhnow zijn voor een jaar geschorst en daarnaast krijgt de club ook een boete van vijf miljoen dollar.

Ook verliezen de Astros hun recht om in 2020 en 2021 mee te doen aan de eerste twee rondes van de draft pick, waar clubs talenten kunnen kiezen. Hinch en Luhnow zullen geen salaris ontvangen tijdens hun schorsing.

Niet lang na de uitspraak van de MLB maakte de eigenaar Jim Crane van Houston Astros bekend dat hij zowel Hinch als Luhnow ontslagen heeft.

Valsspelen

Enkele maanden geleden verklaarde voormalig Astros-werper Mike Fiers tegenover sportwebsite The Athletic dat zijn club achterhaalde welke tekens tegenstanders elkaar gaven door middel van extra camera's rond het veld.

De spelers van de Astros wisten zo dus welke ballen de pitchers van plan waren te gooien. Een groot voordeel. Dit gebeurde in 2017, het jaar waarin de Astros voor het eerst in de historie de World Series wisten te winnen. Na de verklaring van Fiers volgden meer getuigenissen over het valsspelen van de club uit Houston.

Naar aanleiding van de beschuldigingen begon de MLB een uitgebreid onderzoek. En waar tot op heden bij soortgelijke gevallen vaak een zeer lage straf gegeven werd, is de honkbalbond nu keihard. In een verklaring geeft de MLB onder andere als reden dat de Astros schade hebben toegebracht aan het spel.

STER reclame