NOS NieuwsAangepast

Gechanteerde NikkieTutorials onthult: 'Ik ben transgender'

De wereldberoemde Nederlandse Youtube-ster NikkieTutorials (Nikkie de Jager) onthult in haar nieuwste video dat ze transgender is. "Het is 2020 en ik wil het jaar beginnen met de waarheid", zegt de visagiste.

Dan komt ze met haar verhaal:

'Ik wil kleine Nikkies hiermee inspireren'

"Ik ben in het verkeerde lichaam geboren. Het betekent dat ik transgender ben. Het is eng om dit te filmen, maar het voelt zo bevrijdend", zegt ze.

Ze had niet verwacht dat ze het vandaag naar buiten zou brengen, maar zegt dat mensen haar chanteerden en dreigden haar verhaal naar de pers te lekken. Ze noemt hun acties walgelijk en steekt in haar zeventien minuten durende video haar middelvinger naar hen op.

"Sinds mijn geboorte denk ik al dat ik een meisje ben", zegt de 25-jarige De Jager in de video. "Ik kon maar niet begrijpen waarom ik een broek aan moest." Op haar veertiende begon ze met het slikken van hormonen om te voorkomen dat ze nog langer zou worden. Op haar negentiende was haar transformatie achter de rug.

12,5 miljoen volgers

De Jager is met 12,5 miljoen volgers een van de succesvolste Nederlandse youtubers. Ze werd wereldberoemd door haar instructievideo's, waarin ze van alles over make-up laat zien. De Jager werkt samen met beroemdheden als Kim Kardashian, Lady Gaga en Katy Perry. Ook was ze vorig jaar te zien als kandidaat in het tv-programma Wie is de Mol?

De youtuber hoopt met haar boodschap "kleine Nikkies over de hele wereld te inspireren" om hun leven te leiden zoals ze willen. "We moeten elkaar accepteren, respecteren maar vooral naar elkaar luisteren en elkaar begrijpen", zegt ze.

Rolmodel

Ook de voorzitter van Transgender Netwerk Nederland, Brand Berghouwer, denkt dat de coming out van Nikkie een grote steun kan zijn voor jongeren die met het onderwerp worstelen. En ook voor de emancipatie van transgenders is het belangrijk dat bekende transmensen zich uitspreken. "Hoe meer mensen uit de kast komen als trans, hoe gewoner het wordt."

Bekijk de hele YouTube-video (17 minuten) hieronder:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl