Buurman Ron Groen heeft de vlag uitgehangen Anton Kappers

Dronryp herdenkt de overleden Aart Staartjes. Het Friese dorp tussen Franeker en Leeuwarden luidde vanochtend een kwartier lang de kerkklokken tegenover zijn woning.

De acteur woonde sinds 2012 in Dronryp. Buurman Ron Groen heeft de vlag halfstok hangen. Daarop pronkt het wapen van Amsterdam, omdat Staartjes daar oorspronkelijk vandaan kwam.

Voor zijn buurman kwam zijn dood na het ongeluk niet als een verrassing. "We wisten al dat het niet goed met hem ging", zegt Groen tegen Omrop Fryslân. Hij maakte regelmatig een praatje met zijn bekende buurman. "We spraken regelmatig over Amsterdam-Noord. Daar kwam hij vandaan en ik ook."

Auto niet gezien

Aart Staartjes kreeg vrijdag een ernstig ongeluk met zijn brommobiel in Leeuwarden en overleed gisteren in het ziekenhuis. Het politieonderzoek is inmiddels afgerond. Daaruit blijkt dat de bestuurder van de auto die met Staartjes' brommobiel in botsing kwam niet te hard reed.

Mogelijk heeft Staartjes de auto niet gezien toen hij overstak, laat een politiewoordvoerder weten. De bestuurster van de auto heeft nog geprobeerd te remmen, maar de aanrijding kon niet worden voorkomen.

Staartjes was niet bang voor de dood, zei hij in september nog in een bijzonder interview:

Aart Staartjes (1938-2020) was niet bang voor de dood

STER reclame