Anne Buijs treurt na het mislopen van het olympisch ticket
NOS Sport

'Verlies volleybalsters is mentaal ding, einde tijdperk voor dertigers'

Wanneer op 24 juli de Nederlandse olympische ploeg het Olympisch Stadion in Tokio zal betreden voor de openingsceremonie zullen daar geen volleyballers bij zijn. Zowel de mannen als de vrouwen wisten zich niet te kwalificeren. Met name voor de vrouwen is dat een bittere pil.

Vier jaar geleden werden de Oranje-volleybalsters namelijk nog vierde op de Spelen in Rio. Daarna volgde zilver op het EK van 2017 en een vierde plaats op het WK. Aan die goede reeks kwam zaterdag op brute wijze een einde toen het team bij het olympisch kwalificatietoernooi in Apeldoorn door Duitsland resoluut aan de kant werd gezet.

'Er zit iets niet goed'

NOS-volleybalcommentator Maarten Tip volgt de Nederlandse volleybalsters al jaren op de voet, maakte de successen van nabij mee en zag hoe het team de afgelopen week in Apeldoorn op het beslissende moment vooral tegen zichzelf vocht.

Volleybalsters Robin de Kruijf en Anne Buijs treuren om de gemiste Olympische Spelen

"Het is een mentaal ding", begint Tip. "Dat is lullig, maar wel de reden waarom ze het niet gered hebben. Als je, als voorbeeld, zes punten voorstaat in de tweede set en dan Duitsland acht punten op rij laat scoren, zit er iets niet goed. Vooraf had ik Nederland namelijk echt als topfavoriet genoemd voor dit OKT. En als ze de Spelen wel gehaald hadden, waren ze ook medaillekandidaat geweest."

'Mannen slechter dan verwacht'

Waar het voor de vrouwen een verrassing was dat de Spelen niet gehaald werden, gold dat niet voor de mannen. "Van hen had ik voor het OKT niks verwacht", aldus Tip. "Je hoopt op een stunt, maar ze speelden eigenlijk nog veel slechter dan verwacht."

Michael Parkinson (l) en Fabian Plak treuren na uitschakeling op het OKT

Nu de Spelen zijn misgelopen, is het grote doel van de vrouwen weggevallen. Het betekent dat er de komende periode gebouwd moet worden aan een nieuw team. "Het is in zoverre een einde van een tijdperk dat alle speelsters boven de dertig weg zullen gaan", zegt Tip. "Dan blijft er nog wel wat over, maar er zal ook geïnvesteerd moeten worden in jonge speelsters."

"Speelsters als Laura Dijkema, Floortje Meijners en Maret Balkestein zullen we misschien niet meer terugzien in Oranje. Al weet je niet hoe ze er zelf in staan. Nu zal de generatie Nika Daalderop, Britt Bongaerts opstaan."

Terwijl de selectie verjongd en ververst zal moeten worden, moet technisch directeur Joop Alberda van de volleybalbond beslissen of Giovanni Caprara de geschikte coach is om het team naar nieuwe doelen te leiden.

Bekijk hieronder de samenvatting van het duel Nederland-Duitsland:

Tranen in Apeldoorn: Duitsland verspert Oranje de weg naar Tokio

"En die bondscoach zal ook fulltime beschikbaar moeten zijn, dus niet langer in combinatie met een rol als clubcoach", meent Tip, daarmee wijzend op het feit dat Caprara ook coach is van het Italiaanse Firenze.

Caprara werd pas in november aangesteld als bondscoach, nadat de Amerikaan Jamie Morrison was ontslagen vanwege een gebrek aan chemie tussen hem en de Oranje-selectie. De nieuwe Italiaanse bondscoach, die in 2006 Rusland naar de wereldtitel dirigeerde, had derhalve maar kort de tijd om zijn stempel te drukken op de Nederlandse ploeg. Alberda liet zaterdag, direct na de eliminatie door Duitsland, al weten dat wat hem betreft Caprara mag blijven.

Doorgroeimogelijkheden

Tip: "Wie de coach ook wordt, het lijkt me goed dat de mentale component ook een vast onderdeel van de training gaat worden. Mentaal hard en stabiel worden is ook heel belangrijk op de grote momenten. Volgens mij kun je dat trainen. En dat heeft deze ploeg ook nodig."

Ondanks het mislopen van de Spelen ziet Tip de toekomst wel positief in. "Met een jongere ploeg lever je natuurlijk wel wat in. Maar ik zie zeker doorgroeimogelijkheden met een mix van de huidige speelsters en een aantal talenten daarachter."

Bekijk hieronder een interview met Joop Alberda, technisch directeur van de volleybalbond:

Na mislukte olympische missie heeft Alberda veel vragen te beantwoorden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl