Premier Trudeau spreekt bij de herdenking in Edmonton AFP

De Canadese premier Justin Trudeau wil gerechtigheid en verantwoording voor de slachtoffers van de vliegramp nabij Teheran. Bij een herdenkingsbijeenkomst voor een deel van de slachtoffers beloofde hij zich daarvoor in te zetten. "Ik wil alle families en alle Canadezen ervan verzekeren dat we niet zullen rusten tot er antwoorden zijn", zei hij.

Iran erkende zaterdag dat het Oekraïense toestel met 176 mensen aan boord per ongeluk is neergehaald. Alle inzittenden kwamen daarbij om het leven. Onder de slachtoffers zijn zeker 57 Canadezen.

"Alle Canadezen waren geschokt en woedend toen ze erachter kwamen dat het toestel was neergehaald door een Iraanse raket", zei een geëmotioneerde Trudeau:

Trudeau: 'We zullen niet rusten totdat er antwoorden zijn'

"U voelt zich misschien ondraaglijk alleen, maar dat bent u niet. Uw hele land steunt u. Vanavond, morgen, en alle jaren die nog komen", zei de premier bij de bijeenkomst in de stad Edmonton, in de provincie Alberta. Zeker 13 slachtoffers kwamen daar vandaan. Trudeau heeft gesproken met een deel van de nabestaanden en noemt hun verhalen hartverscheurend.

"Deze tragedie treft onze Iraans-Canadese gemeenschap en heeft steden als Edmonton doen beven. Dit is een Canadese tragedie en alle Canadezen rouwen om uw verdriet", zei Trudeau. "Hoewel woorden de pijn, rouw en woede niet kunnen verlichten, hoop ik oprecht dat u troost kunt vinden in het besef dat alle Canadezen u steunen. Dat is wat ons sterk maakt".

De rector van de Universiteit van Alberta, waar een deel van de slachtoffers aan verbonden was, zei te rouwen om de vrienden, collega's en vele talenten die Canada verloren is. "Innovatieve en ondernemende mensen, die stonden de popelen om onze universiteiten, steden, provincies, ons land en de hele wereld een betere plek te maken", zei rector David Turpin.

De premier van Alberta, Jason Kenney noemde de ramp "een epische demonstratie van de dwaasheid van de mens". Kenney, die bekendstaat als felle tegenstander van Trudeau, zei het er het volste vertrouwen in te hebben dat Trudeau alles op alles zet om erachter te komen wat er precies is gebeurd.

Inmiddels hebben 11 Canadese onderzoekers van Iran een visum gekregen om de vliegramp te onderzoeken. Naar verwachting is een deel van die groep morgen al inzetbaar.

Ook in andere Canadese steden zijn de afgelopen dagen drukbezochte herdenkingsbijeenkomsten geweest. De Iraanse gemeenschap in Toronto heeft naast een herdenkingsbijeenkomst ook een protest georganiseerd tegen het Iraanse regime.

STER reclame