Archiefbeeld van Joop Gouweleeuw, Jan Snijders, Anton Geesink en Peter Snijders ANP

Oud-judoka Jan Snijders heeft de negende 'dan' gekregen, een hoge onderscheiding in de judowereld. De 76-jarige Eindhovenaar is de vijfde Nederlander ooit die promoveert tot de een na hoogste dan die er bestaat in de sport.

De onderscheiding kreeg hij vanochtend in Eindhoven. "De stad waar ik geboren ben en waar mijn roots liggen", vertelt Snijders aan Omroep Brabant. "Dat vond ik heel bijzonder."

Hij kreeg de onderscheiding van Chris de Korte, coach van olympisch kampioen Mark Huizinga. "Zoiets moet gebeuren door iemand die minimaal dezelfde dan-graad heeft. De Korte heeft ook de negende dan", legt Snijders uit.

'Judosport jaren niet zoals nu'

De judoka heeft de dan te danken aan zijn uiteenlopende verdiensten voor de sport. Snijders werd in de jaren 60 en 70 acht keer Nederlands kampioen en veroverde heel wat medailles op Europese Kampioenschappen. Hij deed mee aan de Olympische Spelen van 1964 in Tokio, waar Anton Geesink goud won in de open klasse.

Snijders werd daarna scheidsrechter en is al jarenlang hoofd van de scheidsrechterscommissie van de internationale judofederatie IJF. Verder heeft hij een eigen judoschool.

"De judosport was jaren geleden niet zoals nu", vertelt hij. "Ik ben een van de mensen die voorstellen deden met betrekking tot nieuwe regelgeving, een ander soort judomat en dat soort dingen. Dat is onze sport ten goede gekomen."

Ingrijpend veranderd

Snijders heeft de judosport de afgelopen zestig jaar ingrijpend zien veranderen. "Het is veel professioneler geworden. Ook de presentatie van de sport internationaal. We hebben nu Grand Slams, Grand Prix-toernooien, WK's. Het is niet te vergelijken met vroeger." Volgens de Eindhovenaar was de sport toen ook een stuk langzamer. "Judo is nu veel spannender geworden. Ook de arbitrage is beter geworden."

Snijders weet niet of hij net als Anton Geesink zal promoveren tot de tiende dan. "Misschien, als ik erg oud word", lacht hij. "Dan zou het best kunnen. Maar dan moet ik wel erg oud zijn."

STER reclame