NOS SchaatsenAangepast

Leerdam en Koelizjnikov verpletteren concurrentie op 1.000 meter

Jutta Leerdam is op de EK afstanden in Heerenveen op indrukwekkende wijze Europees kampioene op de 1.000 meter geworden.

Bij de mannen ging de Europese titel met groot vertoon van macht naar de Rus Pavel Koelizjnikov. Het zilver was voor Thomas Krol, Kai Verbij veroverde brons.

Leerdam haalt uit op 1.000 meter en pakt Europees goud

Bij de vrouwen bleef de 21-jarige Leerdam de Russische concurrentie knap voor. Het toptalent moest zaterdag de 500 meter nog laten schieten door een liesblessure, maar een dag later liet ze zien dat het met de vorm wel goed zit.

Met een tijd van 1.13,67 haalde ze 0,32 van haar persoonlijk record af. Alleen wereldrecordhoudster Brittany Bowe was in Thialf ooit iets sneller: 1.13,24.

Op gepaste afstand pakten de Russinnen Daria Katsjanova en titelhoudster Jekaterina Sjichova zilver en brons.

'Ik wilde gewoon rijden, dat heeft goed uitgepakt'

Leerdam zat de afgelopen twee dagen met een liesblessure aan de kant. "Het was niet de ideale voorbereiding, maar ik wilde zó graag laten zien wat ik in me had. En dat heeft goed uitgepakt", reageerde de Europees kampioen.

Europees kampioen Leerdam: 'Ik wilde gewoon rijden, heeft goed uitgepakt'

Er zat wel een risico in het feit dat ze zondag toch van start ging, maar daar was Leerdam 's ochtends duidelijk over tegen haar ploeg: "Ik zei: het maakt niet uit wat jullie zeggen, ik wil gewoon rijden. Uiteindelijk waren ze het er wel mee eens en zeiden ze dat het kon."

De andere Nederlandse deelneemsters, Letitia de Jong en Ireen Wüst (die net de ploegenachtervolging had gereden) moesten genoegen nemen met respectievelijk de vierde en vijfde plaats.

Koelizjnikov wint in baanrecord

Bij de mannen was Pavel Koelizjnikov heer en meester in Thialf. De Rus reed in de zesde rit in een ogenschijnlijk perfecte race naar een nieuw baanrecord van 1.07,09.

Koelizjnikov op fenomenale wijze naar EK-goud op 1.000 meter

Wereldrecordhouder Kjeld Nuis was er niet bij in Heerenveen. Maar het is maar de vraag of hij iets had kunnen uitrichten tegen de toptijd van Koelizjnikov, die naar eigen zeggen zijn beste race ooit reed. Met zijn tijd dook hij liefst 0,39 onder het baanrecord van Verbij.

Thomas Krol, winnaar van de 1.500 meter, was de enige die met 1.07,82 nog een beetje in de buurt kon blijven. In de slotrit versloeg Kai Verbij in een rechtstreeks duel Dai Dai Ntab. Verbij pakte brons, Ntab werd zesde.

Koelizjnikov schrikt van zichzelf

"Dit gebeurt een op de duizend keer", zei Koelizjnikov over zijn toptijd. "Je doet niks, maar je rijdt zo hard. Ik ben best wel geschrokken van mijn tijd. En ik had geen goede tegenstander, dus ik moest het ook nog alleen doen."

  • Koelizjnikov na toptijd bij EK: 'Dit gebeurt een op de duizend keer'
  • Krol na zilver vol lof over Koelizjnikov: 'Hij spot met alle wetten'

Krol baalde van zijn tweede plaats, maar had niets dan lof voor Koelizjnikov. "Die reed echt fantastisch. Hij spot met alle wetten. Maar de winnaar in mij baalt. Je wil hier goud pakken en geen zilver."

Koelizjnikov pakte in Thialf drie keer goud. Ook op de 500 meter en teamsprint was het raak.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl