NOS Sport

Alberda over drama volleybalsters: 'Wij zijn niet goed genoeg geweest'

Alberda na mislukte OS-kwalificatie volleybalsters: 'Niet goed genoeg'

Hij zit, net als de volleybalsters, nog midden in het 'rouwproces'. De gemiste olympische kwalificatie van het Nederlands vrouwen, vier jaar geleden in Rio de Janeiro nog vierde, is ook bij technisch directeur Joop Alberda van de Nevobo keihard aangekomen.

"Dit is een enorme teleurstelling", zegt de coach van de Nederlandse mannen die in 1996 de wereld verrasten met olympisch goud.

"Je houdt ook rekening met het feit dat het kan misgaan. Het is topsport. Je moet accepteren dat als je de competitie aangaat op wereldniveau, verlies ook een optie is", zegt de technische baas van de volleybalbond een dag na de voortijdige uitschakeling van Oranje op het olympisch kwalificatietoernooi in Apeldoorn.

Pro Shots
Volleybalsters Robin de Kruijf en Anne Buijs treuren om de gemiste Olympische Spelen

Nederland ging voor eigen publiek in de halve finales van het laatste olympische kwalificatietoernooi keihard onderuit tegen buurland Duitsland (0-3), waarmee direct een streep ging door de reis naar Tokio deze zomer.

Het toernooi in Apeldoorn, waar de Nederlandse bond veel tijd en geld instak om het binnen te halen, was de laatste mogelijkheid om een startplaats in Tokio af te dwingen. Eerder was een kwalificatiepoging in Catania door Italië gedwarsboomd.

Weinig tijd

De Amerikaanse bondscoach Jamie Morrison moest vervolgens in oktober vertrekken. De Italiaan Giovanni Caprara nam zijn taak over. Hij had weinig tijd om Oranje voor te bereiden op het laatste gevecht om een olympisch ticket. Nederland rekende in een oefenserie wel met Duitsland af, uitgerekend de tegenstander die de ploeg van Caprara zaterdag pootje lichtte.

Speelster Robin de Kruijf had het na het verlies over 'bange schaapjes'. Nederland was favoriet voor het olympische ticket, maar faalde op het beslissende moment. Tegen Duitsland werd bijvoorbeeld in de tweede set een voorsprong van zes punten weggegeven.

"Dat mag niet gebeuren en dan zit er wel wat angst. Maar als we heel eerlijk zijn: we zijn gewoon niet goed genoeg geweest", meent Alberda.

Alberda over aanblijven Caprara: 'Positieve attitude om verder te gaan'

De vraag na de enorme klap van Apeldoorn is: wat nu? Alberda spreekt van een plan B voor de zomer. "We hebben in 2022 het WK voor de vrouwen in Nederland. Dat is het tussenstation naar de Olympische Spelen in Parijs in 2024. We willen het volleybal groot houden in Nederland."

Of die weg met Caprara wordt ingeslagen, is nog te vroeg om te zeggen. Alberda sprak na de uitschakeling anderhalf uur met de Italiaan. "We zitten nog in het rouwproces. Het gaat nog wel een poosje duren voor dit is weggeëbd, maar er is een positieve attitude bij beide partijen om verder te gaan."

Eigen functioneren

Feit is wel dat zowel de mannen- als de vrouwenploeg de Spelen mist. Heeft Alberda zelf fouten gemaakt? "Ongetwijfeld, maar ik weet niet welke. Ik heb niet gespeeld, ik heb niet gecoacht. Er zijn zaken waar ik geen invloed op heb. Ik ga zorgvuldig evalueren. Als er fouten zijn gemaakt moeten we die herstellen of er consequenties aan verbinden."

Alberda: 'Natuurlijk heb ik fouten gemaakt, ik weet alleen niet welke'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl