NOS Schaatsen

Verbij en Krol in sushi-restaurant: 'In Japan deden we dit twee keer per dag'

Verbij en Krol in de sushitent: 'In Japan deden we dit twee keer per dag'

Ze zijn goede vrienden, concurrenten van elkaar en allebei wereldkampioen, Kai Verbij en Thomas Krol. Vanmiddag strijden ze om de titel op de 1.000 meter bij de EK afstanden in Thialf.

"We zien elkaar niet heel vaak meer, omdat we niet meer in dezelfde ploeg rijden", zegt Krol, "maar we gaan nog weleens naar een sushizaak. We vinden het allebei gewoon heel erg lekker. Toen we samen op vakantie in Japan waren, gingen we soms twee keer per dag naar de sushitent."

Sushi met mayo

En dat terwijl beiden vroeger helemaal niet van vis hielden. "Ik vond het eerst heel vies", zegt Verbij, die net als Krol in Calgary van sushi heeft leren houden. "Er zat veel mayo op, maar ik dacht: zo, dit is lekker."

Ze hebben samen de sushi ontdekt en zijn samen wereldkampioen geworden. Krol pakte een klein jaar geleden de eerste hoofdprijs van zijn carrière. In Inzell werd hij wereldkampioen op de 1.500 meter. Verbij won al eens het WK sprint en pakte bij de WK afstanden het goud op de 1.000 meter.

Kai Verbij schreeuwt het uit na het winnen van de wereldtitel op de 1.000 meter

"Het was heel bijzonder", zegt Krol. "Ik was wel een beetje teleurgesteld dat ik de 1.000 meter niet won, maar was wel blij voor jou."

Verbij: "Het liefst zie je jezelf op één, maar er is altijd een bepaalde gunfactor naar bepaalde schaatsers. Thomas heeft die gunfactor."

Thomas Krol is Europees kampioen op de 1.500 meter

Krol heeft in Heerenveen al een EK-medaille op zak, hij won de 1.500 meter. Een mooie prijs, maar de WK afstanden zijn het hoofddoel voor beide mannen.

In Salt Lake City hoopt Krol het wereldrecord te verbreken, dat zijn teamgenoot Kjeld Nuis in maart vorig jaar op 1.40,17 zette. "De wereldtitel blijft het hoofddoel, het ligt aan de omstandigheden of dat in een wereldrecord kan of niet."

Bekijk hier het programma voor de slotdag van de EK afstanden:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl