Een verwoeste tank van Haftars leger, buiten Tripoli
NOS NieuwsAangepast

Staakt-het-vuren in Libië afgekondigd

De strijdende partijen in Libië hebben een staakt-het-vuren afgekondigd. Generaal Haftar, die probeert Tripoli te veroveren van de regering, heeft zijn troepen de opdracht gegeven om de wapens om middernacht weg te leggen. Ook het leger van premier Sarraj kondigde aan het bestand na te leven. Er zijn nog geen berichten of de beschietingen over en weer daadwerkelijk zijn gestopt.

Het plan voor het staakt-het-vuren ontstond na een oproep van Turkije en Rusland eerder deze week. Premier Sarraj stelde als voorwaarde dat het leger van Haftar zich eerst zou terugtrekken.

Haftar verwierp het bestand in eerste instantie, maar lijkt er nu toch gehoor aan te geven. Hij heeft grote delen van Libië in handen en probeert al maanden de hoofdstad Tripoli in handen te krijgen.

De afgelopen maanden is er zwaar gevochten, maar geen van de partijen heeft in Tripoli een doorbraak kunnen afdwingen.

Wie is wie in het conflict, en waar gaat de strijd over? Een korte uitleg:

Hoe de oorlog in Libië steeds ingewikkelder wordt

Het conflict in Libië, dat ontbrandde na de val van Muamar Kadhafi in 2011, heeft inmiddels brede geopolitieke gevolgen gekregen. Haftar, die grote delen van Libië in het oosten en zuiden beheerst, krijgt steun van onder meer Rusland, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië. De door de VN gesteunde regering-Sarraj heeft onder meer actieve steun van Turkije, Qatar en Italië.

Vredesconferentie in Berlijn

De Duitse bondskanselier Merkel kondigde vanuit Moskou aan, waar ze een bezoek bracht aan president Poetin, dat Duitsland een vredesconferentie zal organiseren om een oplossing te vinden uit de Libische crisis. Ze wil dat de Verenigde Naties de gesprekken gaan leiden. Eerdere conferenties liepen stuk.

Rusland steunt Haftar naar verluidt met enkele duizenden paramilitairen. Poetin zei daarover vandaag dat als er al Russen in Libië zijn, zij Rusland niet vertegenwoordigen en niet gefinancierd worden door de regering. "In elke oorlog zijn er huurlingen", voegde hij toe. Eind vorige maand liet de Turkse president Erdogan weten troepen naar Libië te willen sturen, om premier Sarraj te steunen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl